PLM voor groot en klein

Mon Dec 23 2024

12 23

PLM voor groot en klein

07/11/2014

Door Liam van Koert

In Boston vond onlangs de eerste editie van Accelerate plaats. Tijdens dit door Autodesk georganiseerde tweedaagse gebruikersevenement stond PLM 360 centraal. Althans, de thema’s die spelen bij een cloud-gebaseerde PLM-oplossing. Want eigenlijk was het vooral een interactief samenkomen van PLM-specialisten en -gebruikers. Hun conclusie: PLM weet eindelijk wat zij is. En met het einde van een langdurige identiteitscrisis wordt PLM misschien wel hét gereedschap dat grip houdt op de keten in een supersnel veranderende wereld.


     

Vergeleken met Autodesk University is Accelerate 2014 erg kleinschalig. Maar dat is een voordeel. Want de dynamiek van pak eens beet 200 mensen geeft veel interactie. Mensen luisteren naar keynotes, volgen verschillende specifieke tracks en vragen elkaar de hemd van het lijf. En waarom zou je als keynote de zaal vol PLM-experts niet betrekken bij jouw PLM-dilemma’s. Een unieke kans toch? En waarom zou je als organisatie niet spontaan een sessie over Jitterbit* organiseren als je merkt dat er heel veel vragen uit de zaal komen? Gewoon lekker losjes mee omgaan, zodat de bezoeker met de juiste informatie huiswaarts keert. Het heeft zijn charme. 
Bovendien was het geen los zand. Diverse lezingen maakten een paar dingen duidelijk: de wereld wordt ‘socialer’, mobieler en meer en meer verbonden. Dit maakt PLM niet alleen belangrijker, maar biedt PLM ook de nodige kansen.

PLM: productontwikkeling
“We zitten momenteel midden in een echte hardwarerevolutie”, zegt Scott Miller. De eigenaar van Dragon Innovation speelt een thuiswedstrijd. MIT is namelijk om de hoek en hier heeft onder andere de RoboTuna en iRobot spin-off van MIT op zijn naam staan. Na wat geheimzinnige projecten voor het Amerikaanse leger, helpt hij nu bedrijven om hun producten veel sneller producten productieklaar en op de markt te krijgen. “Moet je eens kijken wat je al allemaal kan knutselen met platformen als een Arduino, gecombineerd met een 3D-printer? Met deze zeer betaalbare hardware en open source-software kunnen kleine clubjes engineers snel grote dingen doen. Wil je hier echt van profiteren, dan zal je wel over de hele linie anders met productontwikkeling moeten omgaan. Hier hebben we veel ervaring in opgedaan.” Miller noemt de Roomba robotstofzuiger (een van de iRobot producten) als voorbeeld. Op het eerste gezicht een leuk en innovatief product. Maar uiteindelijk brengt het model ‘we gaan eerst bouwen dan verkopen’ problemen. Het gaat gewoon niet snel genoeg. Tegen de tijd dat het eerste nieuwere model de fabriek uit rolt, is 20 miljoen dollar geïnvesteerd en zijn er tal van nieuwe kapers op de kust. Crowdfunding blijkt hier een belangrijke brandstof. Het haalt zowel sales als de marktvalidatie naar voren, zorgt voor meer betrokkenheid van de gebruikers en maakt dat je weet welke volumes je moet bouwen. Daarmee ben je er natuurlijk nog niet. De weg van prototype naar product is verraderlijk. Hoe zit het met tooling, doorlooptijden, kwaliteit, Design for Manufacturing, en al die andere belangrijke kreten? Juist hier ziet Miller een grootse rol voor PLM weggelegd. “Wat de grootste uitdaging in productie is? Communicatie en een kennisstroom in twee richtingen. De bedrijven die ook dit goed in de vingers hebben, zullen in de toekomst het meest competitief zijn.”

PLM: de enterprise-bril
Een van de sprekers die wat mag vertellen over PLM vanuit een enterprise-perspectief is Managing Director Kevin Prendeville van Accenture. Hij loopt al meer dan twintig jaar in het wereldje rond en weet wel wat trends te noemen. Maar “Net als met alle tools en processen is natuurlijk PLM geen doel op zich. Een goede beginvraag voor een bedrijf is dan ook ‘Wat wil ik oplossen’. Wil ik bijvoorbeeld meer snelheid, een hogere kwaliteit, meer efficiëntie of misschien wel allemaal. Daarna kan je de vraag stellen ‘Hoe kan ik dit bereiken.’ Een grote trend die ik in dit licht zou willen noemen, is dat het voor PLM hierbij niet alleen meer gaat over de functionele performance van een bepaald onderdeel van de keten, maar steeds vaker over echte end-to-end Value Chain Efficiency (VCE).

 

Lees het volledige artikel in Constructeur 11+12

 

*Jitterbit was één van de partners tijdens Accelerate 2014. Met de laatste versie - Jitterbit Harmony - knoop je tal van bekende cloudservices aan elkaar. Denk aan services van Google, Amazon en SAP, maar ook aan Microsoft Dynamics en Salesforce. Het was tijdens een track over de integratie van PLM360 met NetSuite (ERP) dat er veel Jitterbit-vragen los kwamen.