Flexibel beleid

Thu Jan 23 2025

01 23

Flexibel beleid

19/11/2014

Door Liam van Koert

Zonnepanelen, bijtelling, ZZP-ers en op de valreep het slingerende fietsenplan. Ik pik er maar een paar puntjes uit die ik afgelopen week voorbij zag komen. De strekking is telkens hetzelfde. We hebben een regeling met een goede achterliggende gedachte. Maar wegens ‘succes’ wordt hij de nek omgedraaid. De regeling kost geld. En dat hebben we niet.


     

Ik zal de laatste zijn die vind dat je geld over de balk moet smijten als je het niet hebt. Maar in het bedrijfsleven hebben wel zoiets als Return On Investement. En het woord investement verraad het al.  Tal van regelingen zijn in het leven geroepen om te investeren in de toekomst. En indien correct doorgevoerd, leveren ze onder de streep wat op.

Nu zal ik ook de laatste zijn die vind dat flexibiliteit een slecht idee is. Het maakt maatwerk mogelijk en zorgt dat je snel op veranderingen kan inspelen. Was dat ook niet een van de voordelen van al die ZZP-ers? De flexibele schil die de economische klappen kon opvangen? Was het niet het UWV dat mensen adviseerde geen uitkering te nemen maar voor zichzelf aan de slag te gaan? Een geslaagde strategie, want de werkeloosheid daalde (al was het maar op papier). En zorgde differentiatie in bijtelling niet dat we onze 2020 doelstellingen konden halen door zuinige auto’s te stimuleren? Gold dat ook niet voor het fietsenplan? Als ik me niet vergis leverde al dat fietsen ook nog  eens een goede portie gezondheidswinst op.

En toen werd ook het beleid flexibel. Je zou het ook zwalkend kunnen noemen. De grote groep gedwongen zzp-ers heeft men blijkbaar toch liever aan de uitkering. Ook de regering weet best dat zonder zelfstandige-aftrek een groot deel van de zzp-ers het nooit redt. Helemaal niet als ze, in tegenstelling tot de loonwerkers, zelf in hun pensioen, arbeidsongeschikheid,  ziekteverzuim en vakantiegeld moeten voorzien. Gelukkig kunnen ZZP-ers wel de auto op de zaak zetten. En kiezen ze een zuinige, dan is de bijtelling  slechts 14 procent. Oh, wacht. Uhm. Nou ja. Dan gaan we maar gewoon met de fiets. Ehhh….