Robotica met een maatje meer

Thu Jan 23 2025

01 23

Robotica met een maatje meer

19/06/2024

Door Ad Spijkers

Fraunhofer-IOSB pakt binnen het Robotics Institute Germany op AI gebaseerde robotica voor zware machines op.


     

De inkt voor de oprichting van het Robotics Institute Germany (RIG) is nog nat , maar de eerste initiatieven in het samenwerkingsverband zijn al gestart. Het Fraunhofer-Institut für Optronik, Systemtechnologie und Bildanalyse (IOSB) in Karlsruhe pakt op AI gebaseerde robotica voor zware machines op. Zijn werkterrein omvat autonome bouwmachines, landbouwrobots en andere zware machines die zelfstandig complexe taken uitvoeren.

Grote zware robots

Het Robotics Institute Duitsland is een gedecentraliseerd competentienetwerk met als missie het bevorderen van baanbrekend onderzoek, talentontwikkeling en innovatie op het gebied van op AI gebaseerde robotica in Duitsland. In het project heeft het instituut in Karlsruhe als een van de consortiumpartners de taak om het grootschalige robotica-themacluster op te zetten.

In overeenstemming met de missie van Fraunhofer wil IOSB de overdracht van onderzoek naar de praktijk op het gebied van grootschalige robotica bevorderen. Ook wil het instituut de nadruk leggen op de samenwerking tussen wetenschap en bedrijfsleven. Het bestaande laboratorium voor autonome bouwmachines zal worden uitgebreid tot een open grootschalig roboticalaboratorium voor het RIG dat is verbonden met andere infrastructuren.

Efficiëntie, verlichting, risicovermindering

Autonome grootschalige robotica omvat geavanceerde robotsystemen zoals autonome bouwmachines (graafmachines, wielladers, kranen, enzovoorts), landbouwrobots en andere zware machines (opruimingsvoertuigen, afvalverzamelaars, et cetera). Deze robots kunnen zich in grote en ongestructureerde omgevingen verplaatsen en zelfstandig complexe verkennings- en manipulatietaken uitvoeren.

Deze systemen zullen kunstmatige intelligentie gebruiken om sensorgegevens te interpreteren en dienovereenkomstig te reageren. Dit betekent dat ze taken autonoom kunnen uitvoeren, dat wil zeggen zonder directe controle van mensen. Dit verhoogt de efficiëntie, ontlast specialistisch personeel van eentonige en repetitieve taken en kan bovenal het risico op ongevallen en gezondheidsrisico’s vermijden. Denkt u daarbij aan moeilijk toegankelijke en gevaarlijke omgevingen, zoals vervuilde gebieden. Andere denkbare toepassingsgebieden zijn onder meer de bouwnijverheid en landbouw.

Graafmachine op afstand

Tijdens een onlangs gehouden conferentie in Berlijn konden de deelnemers met een live demonstratie zelf zien hoe ver de technische ontwikkelingen op dit gebied al zijn gevorderd. Vanaf de conferentie konden ze communiceren met de autonome 24-tons graafmachine 'Alice' op de Fraunhofer IOSB-locatie in Karlsruhe. Ze konden de machine opdracht geven om vaten te bergen en de uitvoering volgen met behulp van livebeelden van de sensoren die in de graafmachine zijn geïnstalleerd.

Foto: Fraunhofer IOSB