Aanvulling op VDA 5050 voor mobiele robots

Fri Nov 22 2024

11 22

Aanvulling op VDA 5050 voor mobiele robots

02/04/2024

Door Ad Spijkers

Het document biedt een uniform protocol voor communicatie tussen verschillende mobiele robots van verschillende fabrikanten en een hoofdbesturing.


     

De coördinatie tussen mobiele robots (AGV’s en AMR's) in magazijn en productie wordt steeds belangrijker. Het aantal materiaaltransporten neemt toe, maar de beschikbare ruimte niet. Bovendien neemt de complexiteit toe als er in een wagenpark verschillende voertuigen van verschillende fabrikanten moeten worden gebruikt. Dit heeft in 2017 geleid tot een gezamenlijk projectteam bestaande uit gebruikers van mobiele voertuigen, besturingssystemen en fabrikanten, gecoördineerd door de Verbandes der Automobilindustrie (VDA) en het VDMA-Fachverbands Fördertechnik und Intralogistik. Het team werkt sindsdien aan de ontwikkeling van een communicatie-interface.

VDA 5050

Met VDA 5050 kunnen voertuigen en hoofdbesturingen met elkaar communiceren, ongeacht de fabrikant. Het biedt een uniform protocol voor communicatie tussen mobiele robots van verschillende fabrikanten en een hoofdbesturing. Het regelt de soort uitwisseling van status- en rij-informatie, maar niet welke informatie en in welke vorm de onderliggende parcoursindeling moet worden beschreven en uitgewisseld. Tot nu toe moest dit aspect bij de uitvoering van projecten met VDA 5050 individueel tussen de afzonderlijke projectpartners worden verduidelijkt.

De Duitse brancheorganisatie VDMA publiceert nu een aanvullend document bij VDA 5050 (versie 2.0.0). Hiermee kan een parcoursindeling op gestandaardiseerde wijze van het voertuig naar een extern besturingssysteem worden overgedragen.

LIF

Het Layout Interchange Format (LIF) biedt nu een manier om de voertuiginformatie die nodig is voor de verbinding met de hoofdbesturing in een gestandaardiseerd dataformaat over te dragen. Dit zorgt voor meer duidelijkheid en transparantie tussen de betrokkenen bij het project bij de implementatie van een heterogene vloot met VDA 5050.

LIF bevat bovendien informatie over hoe het voertuig van de voertuigintegrator kan communiceren met zijn omgeving en kan navigeren binnen een kaartindeling. Tegelijkertijd zorgt de duidelijke scheiding tussen de definitie van de route-indeling en de taken van de hoofdcontrole voor duidelijk gedefinieerde verantwoordelijkheden en rollen in het project en maakt zo de implementatie eenvoudiger.

LIF gebruikt dezelfde terminologie en grotendeels dezelfde structuur als VDA 5050. Het uitwisselingsformaat is tot stand gekomen met de deelname van aangesloten bedrijven in de vereniging transporttechniek en intralogistiek en vertegenwoordigt een niet-bindende aanpak.

Het document (PDF) is gratis te downloaden.

Ill.: VDMA