Een nieuwe techniek van het Fraunhofer-Institut zorgt er voor dat het niveau van zeepdispensers, handdoekrollen en toiletrolhouders automatisch worden bewaakt en aan het schoonmaakpersoneel gemeld.
Wasruimten behoren tot de meest onderhoudsintensieve ruimten binnen ondernemingen. Behalve schoonmaken is het regelmatig bijvullen van zeep, handdoeken en toiletpapier een van de kerntaken van de betreffende dienst. Met informatie over wat er werkelijk moet gebeuren, kunnen medewerkers van het schoonmaakpersoneel in de toekomst hun rondes beter plannen en efficiënter werken.
Hiervoor heeft het Fraunhofer-Institut für Integrierte Schaltungen (IIS) een oplossing ontwikkeld. Samen met CWS-boco International ontstond de 'CWS Washroom Information Service' (WIS), die de schoonmaakinspanningen aanzienlijk reduceert.
De sensoren worden gevoed door batterijen en bewaken de niveaus van zeepdispensers, handdoelrollen en toiletpapier. Bij zeepdispensers registreert een optische sensor het niveau. Bovendien verzamelt de sensormodule de data van een interne teller in deze dispenser, die elke afgegeven portie zeep registreert. Optische systemen vinden ook toepassing bij het toiletpapier, terwijl bij de handdoekdispenser het aantal wordt geteld.
De data gaan via via Bluetooth 4.0 LE (Low Energy) naar de meest nabij gelegen Washroom Control Unit (WCU), die fungeert als verzamelpunt en communicatienode. WCU's zijn over het gehele gebouw verdeeld en via de door Fraunhofer-IIS ontwikkelde radiografische techniek s-net met elkaar verbonden.
De clou is dat het netwerk zichzelf configureert. Elke WCU beslist zelf aan welk apparaat hij zijn data verder stuurt. Mocht een module defect zijn of om andere redenen niet aanspreekbaar zijn, dan stuurt de WCU zijn data naar een andere module. Storingen in het radiografisch traject of uitvallen van een apparaat worden automatisch gecompenseerd.
Wanneer alle data zijn verzameld, zendt de laatste WCU in de overdrachtsketen het totale datapakket via s-net naar een gateway, die meestal aan de buitenkant van een gebouw is aangebracht. Van daaruit wordt de informatie via mobiele telefonie naar de server van CWS-boco International gestuurd.
Een user interface toont de informatie voor elke wasruimte-exploitant. De ploegleider kan de informatie uit de wasruimte afdrukken of naar de tablets van de medewerkers sturen. Een andere mogelijkheid zou zijn om een display bij de ingang van elke wasruimte te laten aangeven wat er moet gebeuren.
De onderzoekers van het Fraunhofer-Institut denken niet alleen aan dienstverlening in wasruimten. Het systeem is geschikt voor alle gebieden waarin sensordata moeten worden verzameld en doorgestuurd.
Draadloze sensornetwerken met radiografische technieken zijn bijvoorbeeld geschikt in de landbouw voor het bewaken van oppervlakten. In steden zouden sensornetwerken de waterkwaliteit van rivieren kunnen testen. Bij bruggen en andere bouwwerken controleren sensoren de stabiliteit. Zelfs in de gezondheidszorg biedt de techniek nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen de sensoren worden geïntegreerd in textiel en de bewegingspatronen van fysiopatiënten controleren.
Ook toepassingen in het kader van Industrie 4.0 zijn mogelijk. Draadloze sensoren zijn geschikt om productie-installaties te bewaken en de status van machines of werkstukken te controleren. Verder werken de onderzoekers aan niveaumeting van de afvalbakken in de voetgangerszone van Reutingen. (foto: CWS-boco International)