Oplossingen voor assemblage met robots

Fri Nov 22 2024

11 22

Oplossingen voor assemblage met robots

16/09/2019

Door Ad Spijkers

Veel bedrijven houden zich bezig met de vraag hoe ze hun assemblagetaken kunnen automatiseren. Een nieuwe app van het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) kan daarbij helpen.


     

De nieuwe app initieert gebruikers om de eigen assemblageprocessen in detail te analyseren.Ook evalueert de app de antwoorden en informeert over het automatiseringspotentieel. Hiertoe hebben de deskundigen van het instituut in Stuttgart de kennis die ze eerder in een persoonlijk uitgevoerde automatiseringspotentieelanalyse (APA) hebben verstrekt, digitaal verwerkt Op de internationale vakbeurs voor productie- en assemblage-automatisering Motek presenteren ze de APA App in de nieuwe versie 2.0. Ze zijn op zoek naar eerste gebruikers en testers, die de app kunnen proberen met een eenvoudige licentieovereenkomst.

Volgens de onderzoekers kan iedereen met de APA-app een expert worden in het evalueren van assemblageprocessen. De app hoeft niet te worden beperkt tot de montage. Vaak kan in plaats van volledige automatisering een toepassing met samenwerking tussen mens en robot nuttig zijn. Daarom willen de IPA-onderzoekers dit onderwerp in de app integreren. Ze zouden in de toekomst ook de inspectie en het onderhoud willen ondersteunen. Voor deze ontwikkelingen zijn vragen van geïnteresseerde bedrijven welkom.

Modules voor assemblage

Op de Motek presenteert het instituut ook de Pitasc softwareoplossing voor het programmeren van krachtgestuurde assemblageprocessen (foto). Het maakt het mogelijk om tot nu toe handmatig uitgevoerde processen economisch te automatiseren.

Tot nu toe was het nodig om een robotsysteem grotendeels opnieuw te programmeren voor elke toepassing. Met de software kunnen eenmaal gemodelleerde taken volgens de onderzoekers snel worden overgezet naar nieuwe productvarianten, producten en zelfs robots van andere fabrikanten. De software is op een vergelijkbare manier gestructureerd als een modulair systeem. Het bevat veel gebruiksklare en herbruikbare programmablokken die afzonderlijk kunnen worden samengesteld en direct kunnen worden ingesteld bij het opzetten van een robotsysteem. Pitasc is klaar om te worden gebruikt in pilot-applicaties. En ook hiervoor willen de IPA-onderzoekers samenwerken met bedrijven.

Op de Motek zal de software worden geïntegreerd in een robotsysteem dat snel kan worden samengesteld uit hardware-modules. De modules, zoals een robotarm, gereedschap of armaturen, worden eenvoudig en nauwkeurig op geperforeerde roostertafels geplaatst. De modules bevatten de programmablokken die nodig zijn om een assemblagetaak uit te voeren en om de nodige informatie zoals gereedschapsposities en geometrieën te bepalen. Hierdoor kan de gebruiker met weinig programmeerwerk een robotcel bouwen of achteraf installeren.

Dit demonstratiemodel is een resultaat van het EU-project RAMPup. Het doel van dit project was om hardware en software te integreren in automatiseringsmodules die een snelle applicatie- en variant-specifieke assemblage en retrofit van een robotcel mogelijk maken.

Foto: Fraunhofer IPA/Foto: Rainer Bez