Verkoop servicerobots met 30% gestegen

Wed Oct 16 2024

10 16

Verkoop servicerobots met 30% gestegen

08/10/2024

Door Ad Spijkers

De servicerobotica-industrie is in beweging. Er worden steeds meer robots worden ingezet op fabrieksvloeren, maar ook in winkelcentra, intralogistiek en de 'last mile', de agrarische wereld en de zorg. De International Federation of Robotics heeft het World Robotics 2024 Service Robots-rapport uitgebracht.


     

De verkoop van professionele servicerobots is wereldwijd met 30% gestegen. De statistiekafdeling van de IFR in Frankfurt am Main registreerde in 2023 meer dan 205.000 eenheden. Bijna 80% van deze robots kwam uit de regio Azië-Pacific met 162.284 verkochte eenheden. Europa volgde met 33.918 eenheden en Amerika met 8.927 verkochte eenheden.

Mobiele robots

Meer dan één op de twee professionele servicerobots die in 2023 werden verkocht, was gebouwd voor transport en logistiek. De verkoop groeide met 35%, met bijna 113.000 verkochte eenheden in 2023. Omdat de industrie kampt met een aanzienlijk tekort aan arbeidskrachten, is er een sterke vraag naar technologische ondersteuning. Een van de meest tijdrovende taken voor vrachtwagenchauffeurs is bijvoorbeeld laden en lossen, waarbij robottoepassingen speciale oplossingen voor automatisering bieden. De toepassing gebruiksvriendelijk en begrijpelijk maken voor niet-technisch personeel is de sleutel tot acceptatie.

Een tekort aan geschoolde werknemers stimuleert ook de vraag naar automatisering in buitenomgevingen zonder openbaar verkeer. Robottypen in deze klasse variëren van geautomatiseerde conventionele voertuigen, zoals vorkheftrucks of tractoren, tot op maat gemaakte oplossingen, vaak met een weerbestendige behuizing voor de te vervoeren goederen.

Ook de verkoop van landbouwrobots laat een sterke groei zien (+21%), met bijna 20.000 verkochte eenheden in 2023. Het tekort aan menselijke arbeid en de vraag naar duurzamere precisielandbouw maken servicerobots een belangrijke speler in deze markt.

Zorg en dienstverlening

De zogenoemde hospitality robots worden steeds populairder. In 2023 werden meer dan 54.000 eenheden (+31%) verkocht. Robots voor mobiele begeleiding, informatie en telepresence vormen het grootste deel van deze categorie robots. Omdat de sector zich snel ontwikkelt, zijn er enkele belangrijke toepassingen ontstaan, zoals de bereiding van voedsel en dranken en als begeleidings- en informatiepunten in openbare omgevingen.

De markt voor professionele schoonmaakrobots groeide met 4% tot bijna 12.000 verkochte eenheden. De belangrijkste toepassing is vloerreiniging. Dit vertegenwoordigt ongeveer 70% van de verkochte eenheden in deze toepassingsgroep.

In overeenstemming met de ISO-norm beschouwt het jaarboek World Robotics 2024 medische robots als een derde categorie naast servicerobots en industriële robots. De verkoop van medische robots steeg met 36% tot ongeveer 6.100 eenheden in 2023. De verkoop van revalidatie- en niet-invasieve therapierobots steeg met 128%. De vraag naar operatierobots steeg met 14% en de verkoop van robots voor diagnostiek steeg met 25%.

Productie

De Verenigde Staten herbergt het grootste aantal fabrikanten van service- en medische robots ter wereld, met 199 bedrijven met hun hoofdkantoor daar. 66% van deze fabrikanten produceert professionele service-robots, 27% consumentenservice-robots en 12% medische robots.

China staat op de tweede plaats met 107 fabrikanten van service- en medische robots. Het percentage bedrijven dat professionele service-robots aanbiedt, is zelfs hoger dan in de VS, namelijk 80%. In totaal biedt 34% consumentenrobots en slechts 5% medische robots.

Duitsland staat op de derde plaats met 83 bedrijven. Net als China heeft het een hoog percentage fabrikanten van professionele service-robots, met een aandeel van 79%. In totaal biedt 17% consumententoepassingen en 12% medische robots.

Vanuit een regionaal perspectief is het merendeel van de fabrikanten van service- en medische robots gevestigd in Europa met een wereldwijd marktaandeel van 44%, Azië met 29% en Amerika met 25%.

Ill.: IFR