De Hochschule für nachhaltige Entwicklung Eberswalde (HNEE) heeft een robot voor onkruidbestrijding in de suikerbietenteelt gepresenteerd.
De suikerbiet behoort tot de Uckermark (noordelijk van Berlijn) zoals de komkommer tot het Spreewald (zuidoostelijk van Berlijn). Maar de teelt loopt terug in de regio: ze is te ingewikkeld. Om een goede opbrengst te garanderen moet onkruid tijdens het groeiseizoen regelmatig worden geruimd. In de conventionele teelt worden daarvoor bestrijdingsmiddelen gebruikt, in de biologische landbouw schoffels. Beide methoden zijn suboptimaal omdat ze ofwel milieubelastend ofwel te duur zijn.
Maar de teelt van suikerbieten is de moeite waard. Enerzijds is er veel vraag naar hun suiker, vooral in de biologische sector. Anderzijds verbetert de teelt van suikerbieten de bodemeigenschappen. In het onderzoeksproject Zuckerrübe (suikerbiet) vertrouwen de wetenschappers op kunstmatige intelligentie en robotica om het probleem tijdig op te lossen, vooral voor biologische landbouw. Ze hebben een robot ontwikkeld die autonoom over het veld rijdt om onkruid van suikerbieten te verwijderen.
Begin deze week is een eerste proefrit op het onderwijs- en onderzoeksstation Gut Wilmersdorf (Brandenburg) succesvol verlopen. De ontwikkelaars hebben gezien dat de hakrobot het moeilijke terrein aan kan en dat de op AI gebaseerde beeldanalyse werkt. Het kan een betrouwbaar onderscheid maken tussen onkruid en suikerbieten. De robot doet het zonder fossiele brandstoffen. Hij werkt op batterijen en heeft zonnepanelen die het gebruik van zonne-energie voor de voortbeweging bij mooi weer mogelijk maken.
De komende vegetatieperiode rijdt de machine, die een massa van zo'n 100 kg heeft, regelmatig over het veld. De efficiëntie van onkruidbestrijding is te vergelijken met andere methoden, bijvoorbeeld het gebruik van een rijschoffel. Het onderzoeksteam werkt ook aan het gebruik van een drone als ondersteuning. In de toekomst zal deze communiceren met de robot, zijn locatie vastleggen en vertellen waar er een onkruidprobleem is. Dit betekent dat beide ook kunnen worden gebruikt in gebieden met een slechte mobiele telefoonontvangst, omdat de onkruiddetectie plaatsvindt op de drones en niet op cloudservers.
Foto: Amanda Birkmann, HNEE