FormHand grijper rijp voor de markt

Thu Nov 07 2024

11 07

FormHand grijper rijp voor de markt

26/09/2016

Door Ad Spijkers

De veelheid aan producten en varianten in de geautomatiseerde productie en logistiek beheersen en tegelijkertijd het aantal handelingen en wachttijden verminderen; dat is wat de oprichters van FormHand met de gelijknamige technologie willen bereiken.


     

Het aantal handelingen en de wachttijden tussen handelingen door verminderen, betekent in de productie niet alleen tijdwinst, maar ook kostenbesparing. Sinds vier jaar werken de oprichters aan het vraagstuk hoe ze dat met één unieke grijper voor elkaar kunnen krijgen.

Hun antwoord daarop is een gemakkelijk aan te passen en flexibele hanteertechniek, kortweg FormHand genaamd. De grijper heeft met enige fantasie wel wat weg van een honkbalhandschoen. De beide ontwikkelaars willen de technologie nu met behulp van een econome op de markt gaan brengen.

Het laatste duwtje om de onderzoeksresultaten met een eigen bedrijf naar de markt te brengen, was de positieve reactie uit de industrie. Ook de toekenning van de Innovatieprijs van de internationale Ingenieursvereniging JEC in 2014 stimuleerde de kersverse ondernemers door te gaan.

FormHand

Met de FormHand stonden de oprichters voor een interessante uitdaging: hoe om te gaan met de toenemende veelheid in producten en varianten in de productie en logistiek. Onderdelen en objecten kenmerken zich onder meer door hun massa, grootte, vervormbaarheid en oppervlakte-eigenschappen.

Om met één uniek gemakkelijk aan te passen grijper met deze veelheid aan kenmerken te kunnen werken, was een geschikte flexibiliteit van de vorm noodzakelijk. Dit zou tevens leiden tot een vermindering van de aanschafkosten (slechts één grijper nodig) en omsteltijden. Het zwaartepunt van de technologie zal gaan liggen op het hanteren van geometrisch variërende plaatdelen en of de verwerking van buigslappe objecten zoals textielproducten.

Momenteel bouwt het team een testcentrum in de ruimten van het Institut für Werkzeugmaschinen und Fertigungstechnik aan de TU Braunschweig. Daar zal de jonge onderneming aan klantspecifieke oplossingen en toepassingen werken. In samenwerking met hun klanten zullen de oprichters prototypen bouwen, die vervolgens in referentie-installaties bij klanten kunnen worden toegepast.

Om de start-up een handje te helpen, geeft het Bundesministerium für Wirtschaft und Energie de onderzoekers de komende twee jaar een startsubsidie van een kleine 800.000 euro (Foto: FormHand/IWF/TU Braunschweig).