Relaties zijn op de lange termijn een goede zaak, ook in de wereld van de robotica. Denemarken en de regio Pittsburgh slaan de handen in.
Denemarken en de VS bouwen een 'robotbrug' over de Atlantische Oceaan. Tijdens de onlangs gehouden vakbeurs Automatica tekenden twee clusters een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Odense Robotics is het nationale roboticacluster van Denemarken, Pittsburgh Robotics Network is een van de grootste roboticaclusters in de VS. De samenwerkingsovereenkomst is de eerste stap naar wederzijdse versterking van de twee robotica-ecosystemen.
"Dit is het begin van een nieuwe samenwerking. Er zijn veel overeenkomsten tussen onze twee ecosystemen. Samen kunnen we nieuwe groeimogelijkheden creëren voor bedrijven in beide landen. Pittsburgh is een van de toonaangevende robotica-ecosystemen in de VS, dus we zijn er trots op deze samenwerkingsovereenkomst met Pittsburgh Robotics Network aan te gaan', aldus Søren Elmer Kristensen, CEO van Odense Robotics (links op de foto).
"Deense roboticabedrijven richten hun blik op de wereldmarkt en de VS is een van de grootste exportmarkten in de sector. Tegelijkertijd willen de VS nauwere banden smeden met de Deense robotica-industrie gezien ons ecosysteem met onderzoek en ontwikkeling. Deze overeenkomst is een win-win voor beide partijen en we kijken ernaar uit om aan de slag te gaan. Onze ambitie is om in de toekomst met nog veel meer internationale roboticaclusters nauwere banden aan te gaan.”
Pittsburgh is een van Noord-Amerika's grootste centra voor robotica, autonome systemen en kunstmatige intelligentie. Net als het Deense robotica-ecosysteem is Pittsburgh's gegroeid als gevolg van geavanceerde onderzoeksinstellingen. Deze ontwikkelen innovatieve technologieën, trekken bedrijven en investeringen om deze innovaties te commercialiseren . Ook slaagt men er in een sterk technologie-ecosysteem creëren met publieke steun.
"Pittsburgh en Denemarken kunnen veel van elkaar leren. De toenemende wereldwijde vraag naar intelligente autonome robotoplossingen in meerdere sectoren betekent biedt roboticabedrijven veel kansen. Maar dat betekent ook dat dat Deense en Amerikaanse onderzoekers en bedrijven ook voor soortgelijke uitdagingen staan. Dit strategische partnerschap zal helpen om wegen te creëren naar nieuwe groeimogelijkheden voor bedrijven in onze regio's", zegt Jenn Apicella, interim Executive Director van het Pittsburgh Robotics Network (rechts op de foto).
"Denemarken deelt onze visie voor het verbinden van wereldwijde industriemarkten met ons robotica-bedrijfsecosysteem voor meer economische groei. Door wereldwijd samen te werken, dragen beide regio's bij aan het versnellen van de introductie en commercialisering van robotoplossingen in alle sectoren."
Er zijn meer dan 100 roboticabedrijven in Pittsburgh, de thuisbasis van Carnegie Mellon University. De universiteit richtte in 1988 's werelds eerste Ph.D. programma in robotica op en herbergt 's werelds grootste onderzoekscentrum voor robotica, het Robotics Institute. Onderzoek naar zelfrijdende auto's begon hier in de jaren tachtig en tegenwoordig is de stad een wereldwijd knooppunt voor deze technologie.
Foto: Odense Robotics