Het toepassingsgebied varieert van duurzame mobiliteit tot kwantumtechnologieën en hun potentieel.
De Universität Stuttgart doet onderzoek naar intelligente systemen voor een duurzame samenleving en geeft bevindingen en technologieën door aan het bedrijfsleven, de wetenschap en de samenleving. De universiteit zal tijdens de Hannover Messe (22 tot 26 april 2024) diverse onderzoeksprojecten, baanbrekende oplossingen en haar activiteiten op het gebied van onderzoek en overdracht presenteren. Op onder meer de gezamenlijke stand van de deelstaat Baden-Württemberg (Hal 15, Stand A06) krijgen bezoekers inzicht in het onderzoek dat wordt uitgevoerd.
Op de Hannover Messe zal het Materialprüfungsanstalt (MPA) van de universiteit een door een robot gestuurd laspistool presenteren. Dit laspistool is in eigen huis ontwikkeld voor wrijvingsroerlassen om componenten voor de auto-industrie met elkaar te verbinden. Wrijvingsroerlassen heeft voordelen bij het verbinden van aluminiumlegeringen met hoge sterkte, bij verbindingen van meerdere platen en bij het verbinden van aluminium- en staalplaten. Het laspistool voldoet aan de eisen voor een breed scala aan toepassingen in de carrosseriebouw.
In Hannover zullen verschillende toepassingsscenario's voor het nieuwe verbindingspistool worden gedemonstreerd op het achterste gedeelte van een Mercedes EQS-carrosserie.
De MPA, het Institut für Entrepreneurship (ENI) en het Institut für Steuerungstechnik der Werkzeugmaschinen und Fertigungseinrichtungen (ISW) aan dezelfde universiteit werken samen in een VIP+ project. Dit wordt gefinancierd door het Bundesministerium für Bildung und Forschung om het laspistool verder te ontwikkelen. Dit heeft betrekking op industriële eisen zoals cyclustijden, bereikbaarheid en verbindingssterkte. Het doel is om het Technology Readiness Level (TRL) zodanig te verhogen dat het potentieel toepasbaar is in de carrosseriebouw.
De geplande validatie van het door een robot gestuurde laspistool wordt mede mogelijk dankzij een uitgebreid projectondersteuningscomité, bestaande uit machinebouwers (OEM's), leveranciers en automatiseringsexperts.
Foto: Universität Stuttgart