Depalletiseersysteem van AWL ontstapelt tot 800 willekeurige pakketten per uur dankzij camera's van IDS.
Alleen al in Duitsland werden in 2022 liefst 4,15 miljard koeriers-, expres- en pakketzendingen verstuurd, aldus het Bundesverband Paket und Expresslogistik in Berlijn. Een groei van het aantal zendingen tot ongeveer 4,9 miljard in 2027 is realistisch. Tegen deze achtergrond en het algemene personeelstekort hebben transport- en logistieke bedrijven slechts één oplossing om dit immense ordervolume aan te kunnen: meer automatisering.
Met RODE biedt de wereldwijde actieve robotica-integrator AWL in Harderwijk een intelligente depalletiseeroplossing die onder meer wordt gebruikt bij DHL eCommerce in Rotterdam. De benodigde beelddata worden geleverd door twee Ensenso 3D-camera's van IDS Imaging Development Systems, dat een vestiging heeft in Eindhoven.
De RODE (RObotic DEpalletizer) is een ontwikkeling van AWL voor de intralogistiekmarkt. De robotoplossing kan pakketten die willekeurig op een pallet zijn gerangschikt efficiënt verwerken. De intelligente, door een robot ondersteunde depalletiseerder ontstapelt alle verpakte goederen automatisch van pallets en zorgt voor een consistente verwerking ervan, zonder vertragingen of stilstand. Tijdens piekmomenten kunnen extra ploegen worden ingezet, bijvoorbeeld om aan de verhoogde werkdruk tijdens de kerstperiode te voldoen.
Hierdoor komt personeel vrij voor meer gekwalificeerde taken, zoals de daaropvolgende verwerking van zendingen of het afhandelen van klantvragen Tegelijkertijd ontlast het systeem werknemers van fysiek en ergonomisch stressvolle taken en vermindert het risico op letsel.
Bij DHL eCommerce in Rotterdam verwerkt RODE tot 800 pakketten per uur, elk met een maximaal gewicht van 31,5 kg, en plaatst deze op de daarvoor bestemde sorteerband. De bijzondere moeilijkheid ligt in het door de robot oppakken van pakketten van verschillende afmetingen en gewichten. Hij moet zelfstandig de positie van de objecten in de driedimensionale ruimte herkennen en beslissen welk pakket hij vervolgens moet pakken. Hij moet vervolgens de beste grijppositie bepalen en botsingen met andere pakketten of de machine vermijden.
De intelligente robotoplossing combineert AI-beeldverwerking en high tech grijpertechnologie. Het systeem herkent de producten en kan deze omdraaien zodat de benodigde lange zijde altijd naar voren wijst. Twee Ensenso X36 3D-camera’s zorgen voor de benodigde beeldgegevens. Ook verstrekken ze 2D- en 3D-informatie over producten op een pallet met een afmeting van 1200 x 1200 mm en een maximale hoogte van 2400 mm. Het geïntegreerde vision-systeem verwerkt dit verder en zorgt ervoor dat de depalletiseerder elk individueel pakket kan herkennen en de bijbehorende vastgrijping kan bepalen.
Elk Ensenso X36 3D-camerasysteem bestaat uit een projectoreenheid en twee GigE-camera's met 1,6 MP of 5 MP CMOS-sensoren. AWL heeft voor haar oplossing gekozen voor de 5 MP variant. Montage- en afstelbeugels, drie lenzen en synchronisatie- en patchkabels voor het aansluiten van de camera's op de projectoreenheid zijn bij de levering inbegrepen. De geïntegreerde FlexView2-technologie zorgt voor een nog betere ruimtelijke resolutie en een zeer hoge mate van robuustheid van het systeem op donkere of reflecterende oppervlakken.
De 3D-systemen zijn gemonteerd en voorgekalibreerd geleverd. Scherpstelling en kalibratie zijn eenvoudig in te stellen met behulp van de in de software geïntegreerde installatiewizard. Dat laatste hebben ze gemeen met de RODE depalletizer. Deze is bovendien eenvoudig te integreren in de werkomgeving en heeft tot doel zijn gebruikers een voorsprong te geven in de wereld van de logistieke automatisering.
De intralogistiekmarkt is een groeimarkt. Het aantal benodigde robotoplossingen zal de komende jaren snel toenemen. De soorten producten die moeten worden herkend, zullen voortdurend veranderen. Dit zal een uitdaging zijn voor alle componenten en de vereisten van de camera.
Maar ook de beeldverwerking ontwikkelt zich snel. Slimme oplossingen die cameratechnologie combineren met kunstmatige intelligentie zijn in opkomst. Ze hebben een groot potentieel om tegemoet komen aan zowel de steeds veeleisender wordende taken als het toenemende tekort aan geschoolde arbeidskrachten, doos voor doos, pakket voor pakket, pallet voor pallet.
Foto: IDS