Pick and place robot voor kleine pakketten

Wed Oct 16 2024

10 16

Pick and place robot voor kleine pakketten

15/10/2024

Door Ad Spijkers

AWL ontwikkelde een slimme robotoplossing voor het Utrechts sorteercentrum van GLS Netherlands.


     

Pakketdienst GLS Netherlands heeft in samenwerking met robotsysteemintegrator AWL in Harderwijk een nieuwe robotoplossing in het sorteercentrum in Utrecht geïnstalleerd. De Robotic Singulator (ROSI) is onlangs aan de slag gegaan met het singuleren van mini-parcels op de lopende band. De implementatie is de eerste stap in een breder project gericht op het verhogen van de efficiëntie van de pakketverwerking. De installatie binnen GLS-groep is een van de eerste keren dat ROSI wereldwijd wordt toegepast.

Robotoplossing

ROSI is een slimme robotoplossing die kleine pakketten uit een stapel pakt en ze vervolgens op de lopende band van de minisorter legt. Op basis van vision-technologie en AI bepaalt de robot wat een enkel pakket is tussen een bulk aan pakketten. Vervolgens kiest hij de beste strategie om het pakket met de juiste snelheid en precisie op te pakken.

De robot detecteert en pakt pakketten tot ongeveer 5 kilo en verwerkt er bijna net zoveel  als haar menselijke collega’s, namelijk ongeveer 1600 per uur. De robot helpt medewerkers door repetitief werk over te nemen, waardoor zij zich op andere taken kunnen richten. Dit maakt hun werk veelzijdiger en verhoogt de algehele efficiëntie van de processen.

De robotoplossing is specifiek ontwikkeld voor gebruik in ruimtes met beperkte vrije vloeroppervlakte, wat het sorteercentrum in Utrecht tot de goede proeftuin maakt. Het sorteercentrum Utrecht is relatief klein qua oppervlakte en werd daarom gekozen voor de primeur van de Robotic Singulator.

Lokale samenwerking

De pilot verloopt in nauwe samenwerking met AWL. Deze robotiseringsexpert test zelf ook andere innovaties op de locatie van GLS in Utrecht, zoals een nieuwe hightech gripper om pakketten effectiever te pakken. Het gezamenlijke doel is de werkomstandigheden van medewerkers verbeteren. Hierdoor kan het sorteercentrum niet alleen stappen zetten in innovatie en robotisering, maar ook de huidige technologie tot daadwerkelijke praktijkcases brengen.

De resultaten van deze Nederlandse pilot beïnvloeden het innovatiebeleid van de gehele GLS Group. Als ROSI blijft presteren, staat de deur open om ook in het internationale distributienetwerk robotcollega’s aan boord te halen, zodat GLS zijn logistieke processen verder kan optimaliseren voor een nog sterkere dienstverlening. Op Vimeo vindt u een filmpje over ROSI.

GLS

GLS Netherlands is onderdeel van GLS Group, een van de grootste logistieke bedrijven in Europa. Doordat de onderneming een sterke lokale vertegenwoordiging in alle markten van Europa heeft, kan ze dagelijks miljoenen pakketten over het continent vervoeren. De groep bedient meer dan 250.000 klanten in ruim veertig Europese landen, acht Amerikaanse staten en Canada. Het netwerk omvat meer dan 120 hubs, 1600 depots, 6.500 trucks en zo'n 37.000 bezorgvoertuigen. In 2023 behaalde GLS Group een omzet van 5,6 miljard euro en bezorgde het bedrijf 905 miljoen pakketten.

Foto: AWL