Nieuwe mestrobot is compact en wendbaar

Wed Jan 22 2025

01 22

Nieuwe mestrobot is compact en wendbaar

13/08/2024

Door Ad Spijkers

De Nano mestschuifrobot voor roostervloeren van JOZ is compacter en wendbaarder dan zijn voorganger en kan meer water meenemen.


     

Het bedrijf uit Westwoud (tussen Hoorn en Enkhuizen) heeft nu drie verschillende mestrobots in het programma. De Barn-E kan met behulp van een invoerrotor de mest in stallen met een dichte vloer verzamelen. Voor stallen met een roostervloer had het bedrijf al langer de JOZ-Tech in huis. Deze heeft nu gezelschap gekregen van de Nano.

De JOZ-Tech blijft voorlopig nog wel in productie. Dit is deels omdat veehouders en dealers vertrouwen hebben in de machines, deels omdat de JOZ dezelfde machine ook bouwt voor DeLaval. Veel onderdelen die JOZ gebruikt in de Barn-E zijn terug te vinden in de nieuwe Nano, wat het onderhoud en de verkrijgbaarheid van onderdelen vereenvoudigt.

Kenmerken

JOZ levert de Nano met schuifbreedtes van 120 cm, 140 cm, 160 cm en 185 cm. Veehouders kunnen de robot bestellen met een lift, wat handig is als de machine bijvoorbeeld over de voergang naar een ander gedeelte van de stal moet rijden. De machine tilt de schuif feitelijk niet op, maar drukt een glijslof op de vloer waardoor de schuif omhoogkomt.

Een andere optie op de Nano is een sproei-inrichting met twee sproeiers: één voor de schuif en één achter de machine. Voor de schuif maakt het water de mest vloeibaarder, waardoor hij sneller in de spleten wegzakt. Ook houdt het extra vocht de roosterspleten beter open. Door de vloer – vooral in de droge zomermaanden – ook na het schuiven nat te maken, hecht de mest zich minder makkelijk aan de roosters.

De Nano is met 6,5 m/min iets sneller dan de JOZ-Tech. In de meest optimale stalsituatie en met de breedste schuif kan de Nano volgens de fabrikant een stal van 250 koeien aan.

Watervoorziening

JOZ heeft de tank van 110 dm3 (10 dm3 meer dan de JOZ-Tech) als een dubbelwandige schil rondom de machine geconstrueerd. Vernevelen kost minder water, maar dan kan het vocht bij open zijschermen of een stal- ventilator niet op de vloer maar in de ligboxen terechtkomt.

De fabrikant monteert één type sproeiers, ongeacht de werkbreedte van de gemonteerde mestschuif. Door ze meer of minder achterover af te stellen, werkt de sproeier (met vijf gaten) breder of smaller. Met een draaiknopje onder de motorkap is het sproeidebiet in te stellen. Ook kan de veehouder er voor kiezen om de roostervloer zowel voor als achter, alleen voor of juist alleen achter de machine te sproeien.

Accu’s

De machine is uitgerust met twee 12 V loodcarbonaccu’s die in serie zijn geschakeld (24 V). De toevoeging van carbon zorgt ervoor dat de accu’s sneller opgeladen kunnen worden dan traditionele loodaccu’s. Na elke route (er zijn maximaal 22 stalroutes in te stellen) zoekt de machine het laadstation op en worden de accu’s opgeladen en wordt het sproeiwater bijgevuld. Het laadstation is vervaardigd uit roestvast staal. Standaard wordt de machine op de rechterkant geladen, maar dealers kunnen de machine ook links ladend leveren. Het water wordt dan ook vanaf die kant bijgevuld.

Installatie

Aan de hand van een tekenprogramma maakt de veehouder of installateur een plattegrond van de stal en geeft het programma advies over de plekken waar de transponders in de vloer moeten worden geboord. Dan volgt een verificatieroute waarbij de machine de coördinaten van de transponders opslaat. Vervolgens vindt de machine haar weg in de stal met behulp van transponders, een gyroscoop en encoders die de omwentelingen van de wielen tellen.

Foto: JOZ