Onderzoek met drones naar insecten

Wed Jan 22 2025

01 22

Onderzoek met drones naar insecten

21/10/2024

Door Ad Spijkers

Een drone van de Albert Ludwig Universität Freiburg im Breisgau kan bijen over een afstand van meer dan 100 m volgen en filmen.


     

Ons begrip van hoe insecten zich in hun natuurlijke omgeving gedragen, is ernstig beperkt. Dit is onder meer te wijten aan technologische problemen bij het volgen en registreren van bijvoorbeeld de bewegingen van bijen. Een onderzoeksteam in Freiburg heeft daar nu een nieuwe technologie voor ontwikkeld. Met behulp van deze 'Fast Lock-On (FLO) Tracking kan een drone bijvoorbeeld een bij volgen en daar hogesnelheidsvideo’s van opnemen. De gegevens zijn bedoeld om informatie te verschaffen over het gedrag van insecten in hun natuurlijke omgeving.

FLO-tracking

Wie ooit heeft geprobeerd te observeren wat een bij doet nadat deze een bloem heeft verlaten, weet hoe uitdagend deze taak is. Bij FLO-tracking lijnt een beeldsensor zichzelf uit met een retroreflecterende markering die aan een insect is bevestigd. Met behulp van para-axiale infraroodverlichting kan eenvoudige beeldverwerking het insect in enkele milliseconden lokaliseren. Bovenstaande foto van de landende hommel (Bombus terrestris) is gefotografeerd met behulp van Fast Lock-On-tracking. De reflector die werd gebruikt om de bij te volgen bevindt zich op de achterkant.

De technologie kan goed worden gebruikt in combinatie met andere componenten. Met behulp van een FLO-systeem op een quadcopter-drone zijn wetenschappers er al in geslaagd om een vliegende honingbij in het wild minutenlang over een afstand van meer dan 100 m te volgen om hun trajecten vast te leggen en neem slow-motionvideo's met hoge resolutie op van hun gedrag.

De wetenschappelijke publicatie vindt u hier.

Foto: Straw Lab, Universität Freiburg