Na half miljard cyclussen met pensioen

Thu Nov 07 2024

11 07

Na half miljard cyclussen met pensioen

05/10/2021

Door Ad Spijkers

Een ABB deltarobot staat na jaren bierworstjes hanteren, opgesteld in de eigen tentoonstelling van Fraunhofer-IPA.


     

Sinds 1 oktober 2021 staat een snelle IRB 340 Flexpicker deltarobot van ABB voor het hanteren van producten op de tentoonstelling Meilensteinen der Robotik van het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) in Stuttgart. De machines was zo'n vijftien jaar in bedrijf bij Jacklinks (voorheen Unilever) in dienst. In een team met drie andere deletarobots pakte hij onder camerabesturing meer dan 500 miljoen Bifi-worstjes van een invoerband en plaatste deze in de verpakkings folie. Samen pickten de vier robots meer dan twee miljard worsten.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling Milestones in Robotics erkent Fraunhofer IPA de onderzoeksprestaties van bijna vijftig jaar robotica aan het instituut. Het overzicht biedt inspirerende inzichten in de toekomst, met uitzicht op het robottestveld zowel voor industriële toepassingen als servicetaken. Voor de nieuwe tentoonstelling is bij het instituut vanaf het midden van de jaren negentig uitgebreid wetenschappelijk en technisch voorbereidend werk verricht aan robots op transportbanden. In 2003 startten voormalig Fraunhofer-medewerkers Robomotion in Leinfelden-Echterdingen, net ten zuiden van Stuttgart.

De tentoonstelling staat voor een combinatie van wetenschappelijk en toepassing gerelateerd werk bij het IPA. De expositie laat zien dat het instituut jarenlang een gewaagd idee nastreefde en dit dankzij industriële samenwerking en ondernemerschap stap voor stap kon uitvoeren. Ter gelegenheid van de presentatie van de nieuwe aanwinst ontmoetten vertegenwoordigers van IPA de deelnemende bedrijven (ABB, Robomotion en Unilever) voor een informele zakelijke uitwisseling om de mogelijkheden voor toekomstige samenwerking te peilen.

Uitdagende grijptaak

In de jaren 2000 was de vraag naar de salamisnacks erg groot. De fabrikant, toen nog Unilever geheten, stond voor de uitdaging om de geproduceerde worsten zo snel mogelijk te sorteren - een vervelende klus met de hand. Robomotion heeft deze taak kunnen automatiseren op basis van de ontwikkelingen bij het Fraunhofer-instuut. De grootste moeilijkheid is dat het pakken van worstjes een uitdaging is voor een robot. Hij moet ze herkennen aan hun vorm en grootte en ze dan goed kunnen oppakken, ook al is hun oppervlak erg moeilijk te hanteren.

Daarnaast gelden in de voedingsmiddelenindustrie de hoogste hygiëne-eisen. Niettemin haalde de robot die nu op de tentoonstelling werd getoond, probleemloos de vereiste cyclustijden van 150 worsten per minuut en verbeterde ook de proceszekerheid. Als onderdeel van het Bifi-project zijn ook ontwikkelingen met Fraunhofer IPA uitgevoerd voor het gebruik van 3D-geprinte grijpers op robots. Als gevolg hiervan werden de voor gewicht geoptimaliseerde drievoudige grijpers vanaf 2009 bij Unilever in productie genomen.

De ABB-robots die voorheen werden gebruikt voor het sorteren van worsten, kunnen nu echter met pensioen. Elders in de expositie worden cognitieve robottechnologieën gecreëerd die automatiseringsoplossingen voor de toekomst mogelijk maken. Robomotion is momenteel ook betrokken bij Fraunhofer-IPA in projecten om nieuwe sensoroplossingen op basis van AI te ontwikkelen.

Foto: Robomotion