Samenwerking Fontys en Gilde Opleidingen

Wed Jan 22 2025

01 22

Samenwerking Fontys en Gilde Opleidingen

10/12/2024

Door Ad Spijkers

HBO- en MBO-instelling lanceren Centrum voor Engineering Maakindustrie in Venlo.


     

Om de maakindustrie in Noord- en Midden-Limburg duurzaam te versterken, slaan Fontys Hogeschool (HBO) en Gilde Opleidingen (MVO) de handen ineen. Het Centrum voor Engineering Maakindustrie (CEM) in Venlo richt zich op het opleiden en bijscholen van vakmensen voor de toekomst van de maakindustrie.

CEM

Het nieuwe centrum legt een focus op de deelsectoren mechatronica, engineering, metaaltechniek, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Het zorgt voor een hybride leeromgeving waarin studenten, docenten en medewerkers uit het bedrijfsleven samenwerken in een praktijkgerichte omgeving.

Met het CEM zetten Fontys Hogeschool en Gilde Opleidingen een belangrijke stap om de verbinding tussen onderwijs en maakindustrie in de regio te versterken en te moderniseren. De regio heeft een sterk vertegenwoordigde maakindustrie. Met dit kenniscentrum willen de onderwijsinstellingen er samen voor zorgen dat deze sector zich ook in de toekomst kan blijven ontwikkelen

Nieuw roboticalab

Het Centrum voor Engineering Maakindustrie heeft twee hoofdlocaties in Venlo. De eerste locatie is het nieuwe Roboticalab, gevestigd op de Fontys-campus aan de Tegelseweg. Hier zullen vanaf februari 2025 de eerste lessen worden gegeven. Het Roboticalab vormt een innovatieve leeromgeving waar de nieuwste technologieën op het gebied van robotica en automatisering centraal staan.

Zowel MBO- als HBO-studenten gaan hier samenwerken met professionals, docenten en onderzoekers aan praktijkgerichte projecten en vraagstukken. De MBO-opleidingen Technicus Engineering (bol) en Technicus Mechatronica (bbl) niveau 4 van Gilde Opleidingen verhuizen naar deze locatie.

De tweede locatie is de werkplaats in het bestaande Technodôme bij Gilde Opleidingen aan de Hagerhofweg. Hier volgen VMBO-, MBO- en later in het schooljaar ook HBO-studenten praktijklessen in techniek. Studenten kunnen er ervaring opdoen in verschillende vakgebieden, zoals metaal, mechatronica en houtbewerking.

Toekomstgericht onderwijs

Door een hybride opleidingsmodel werken MBO- en HBO-studenten samen met docenten en mensen uit het bedrijfsleven aan praktijkprojecten en actuele vraagstukken. Zo krijgen studenten praktijkgericht onderwijs dat aansluit bij de eisen van een snel veranderende arbeidsmarkt en worden ze klaargestoomd als vakmensen van de toekomst.

Studenten krijgen de kans om in een praktijkgerichte setting te werken met de nieuwste technologieën. Door deze samenwerking met het bedrijfsleven zorgen de onderwijsinstellingen er voor dat hun studenten goed zijn voorbereid op hun toekomst als vakmensen en op de uitdagingen die daar bij horen. Dat is precies wat de maakindustrie in deze regio nodig heeft.

Foto: Fontys