Congresprogramma tijdens Vision, Robotics & Motion

Fri Nov 08 2024

11 08

Congresprogramma tijdens Vision, Robotics & Motion

31/05/2022

Door Liam van Koert, Ad Spijkers

Wie tijdens een evenement als Vision, Robotics & Motion (8 en 9 juni in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch) een lezing wil volgen, heeft veel keuzestress. Er zijn veel verschillende soorten robots met elk hun eigen leermomenten - en lezingen.


     

Net als voorgaande jaren is ook Holland Robotics van de partij met een heus paviljoen. Het congres van de organisatie is tot integraal onderdeel van het lezingenprogramma gemaakt. Holland Robotics benut het podium door de hele Nederlandse robot-community aan de hand te nemen. Wat zijn momenteel de robottrends? Waar liggen de kansen? Waar de valkuilen? En hoe zorgen we er als BV Nederland voor dat we met robotica in de voorhoede blijven? Tijd voor een roadmap, die dan ook met verve gepresenteerd zal worden.

Andere onderwerpen die Holland Robotics op de agenda zet zijn Robots en arbeidsveiligheid, zorgrobots, robots in de agro, de logistiek, AI én een lezing met de strekking: Robot? Wat moet het MKB ermee? Een robot kan namelijk ook voor een klein bedrijf al snel waarde toevoegen.

Groeien met vision

Anne Wendel – die vision als technologie bij de Duitse machinebouwvereniging VDMA onder haar hoede heeft – komt naar 's-Hertogenbosch voor een stevig vision-verhaal, bijgestaan door vision-coryfee Dick Goudriaan. Wat zijn de groeimarkten en welke technologische vorderingen schuilen hier achter?

Omron Electronics diept één veelomvattend toepassingsdomein uit: de digitale fabriek. Deze is met vision flexibel en dynamisch, maar daardoor bij tijd en wijle ook onvoorspelbaar. Hoe houd je mogelijke volatiliteit beheersbaar?

Tot slot klimt Jaap van de Loosdrecht van NHL Stenden Hogeschool het vision lezingenpodium op. Hij gaat in op een klassiek vision-onderwerp in een bredere maatschappelijke context: kunstmatige intelligentie. Om met neurale netwerkalgoritmes beeldherkenning te realiseren is in vision-land inmiddels achterhaald, al worden ook hier telkens vernieuwingen doorgevoerd. Dat komt mede doordat de beschikbare rekenkracht anno 2022 niet te vergelijken is met zestig jaar geleden. Bovendien hebben veel meer knappe koppen het ooit obscure vakgebied gezamenlijk naar een hoger niveau getild.

Met dat hogere niveau komen oude onmogelijkheden binnen handbereik en kunnen nieuwe stippen op nieuwe horizonnen worden geplaatst. Van de Loosdrecht gaat hierbij ook in op de verantwoordelijkheid om deze stippen wel op een verantwoorde en goed doordachte plek te zetten. AI is in de aard immers niet deterministisch en komt via een niet precies te voorspellen weg tot een oplossing. Bovendien mag je je afvragen of je elke ooit menselijke taak zomaar door een wellicht slimmer, goedkoper en efficiënter algoritme moet willen vervangen.

Mikrosessies

Ongeacht waar de AI-stippen worden gezet, het feit dat we er in alle facetten van ons leven mee te maken krijgen lijkt onvermijdelijk. Geen overbodige luxe daarom om er wat vaardigheden in op te doen die naast hands-on kennis ook het begrip van wat AI nu eigenlijk is, en wat het niet is, op te doen.

Om kennis een praktisch context-anker te geven, biedt organisator Mikrocentrum twee en een half uur durende workshops – Mikrosessies genaamd – op de beursvloer aan. Gezien het stevige opleidingen-DNA van Mikrocentrum is dit een hele logische toevoeging. Maar soms liggen dingen blijkbaar zo voor de hand, dat je ze over het hoofd kan zien, getuige het feit dat Vision, Robotics en Motion met deze Mikrosessies een Mikrocentrum primeur te pakken hebben, die later dit jaar ook andere Mikrocentrum-evenementen zal sieren.

Bij Mikrocentrum zijn tal van opleidingen te volgen, ook op het gebied van AI. Wilt u echt het naadje van de kous weten en bent u bereid daarvoor weer periodiek de schoolbanken in te gaan? Dan kunt je intekenen voor de uitgebreide cursus. Er is echter maar plek voor twintig mensen per cursus. Na AI in de ochtend is er na de lunch een Mikrosessie modulair ontwerpen. Dit is uiteraard interessant voor robotbouwers en robotbouwers in spe.

Het volledig lezingenprogramma vindt u hier. En u kunt zich hier registreren voor een bezoek aan het evenement.

Foto: Mikrocentrum