Open AI-standaard voor de landbouw

Thu Nov 07 2024

11 07

Open AI-standaard voor de landbouw

13/01/2021

Door Ad Spijkers

Digitalisering en kunstmatige intelligentie (AI) spelen een sleutelrol als het gaat om het omgaan met de uitdagingen waarmee de landbouw wordt geconfronteerd.


     

Op initiatief van het Duitse Agrotech Valley Forum werkt een consortium uit industrie en onderzoek in het Agri-Gaia-project aan de implementatie van een open AI-standaard voor de landbouw- en voedingsmiddelenindustrie op basis van het Europese cloud-initiatief GAIA-X.

Uitdagingen

De landbouw staat voor grote uitdagingen. Enerzijds moet de sector steeds meer mensen voeden en daardoor de beschikbare landbouwgrond steeds efficiënter gebruiken. Anderzijds is het nodig om zo ecologisch mogelijk te handelen en zich snel aan te passen aan steeds nieuwe randvoorwaarden. Kunstmatige intelligentie zal zowel boeren als middelgrote bedrijven van dienst zijn als hulpmiddel om bronnen efficiënter te gebruiken en ecosystemen op de lange termijn te beschermen.

De ontwikkeling van op AI gebaseerde oplossingen voor landbouwtoepassingen vereist echter onderzoeksvaardigheden die verder gaan dan de mogelijkheden van middelgrote bedrijven. Daarnaast ontbreekt het aan efficiënte strategieën om huidige en branchespecifieke AI-processen toegankelijk te maken voor een breed scala aan applicatieontwikkelingen. Hier komt het Agri-Gaia-project om de hoek kijken.

Open AI-ecosysteem

Met een groeiende ondersteuning vanuit verenigingen, onderzoek, politiek en industrie werken de projectpartners onder leiding van het Deutsches Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz (DFKI) aan een open, gedecentraliseerde infrastructuur voor de ontwikkeling en uitwisseling van AI-algoritmen in de landbouw. Op deze manier wordt een AI-ecosysteem gecreëerd voor de landbouw- en voedingsmiddelenindustrie, die wordt gekenmerkt door kleine en middelgrote ondernemingen, gebaseerd op het Europese cloudinitiatief GAIA-X.

Digitalisering is een voorwaarde voor duurzame landbouw. Tegelijkertijd vormt het grote hindernissen voor spelers in de landbouw. Met Agri-Gaia willen de onderzoekers ook middelgrote bedrijven de kans geven om de ontwikkeling van intelligente technologieën voor de agrarische sector te bevorderen. Daar profiteren niet alleen bedrijven en boerderijen van, maar uiteindelijk ook wij allemaal.

Branchespecifieke AI-modules

Om dit ecosysteem te creëren, implementeren de partners een B2B-platform dat branchespecifieke aangepaste AI-componenten biedt als eenvoudig te gebruiken modules en gebruikers samenbrengt met ontwikkelaars van AI-algoritmen. Het doel van het project is om de cirkel te sluiten van het vastleggen van sensordata op landbouwmachines tot het trainen van de algoritmen op geschikte servers en het continu updaten en optimaliseren van deze algoritmen.

Hiervoor worden in Agri-Gaia passende interfaces en standaarden ontwikkeld, die een fabrikant overkoepelende infrastructuur creëren. Het project komt de hele agrarische sector ten goede en maakt innovatieve businessmodellen mogelijk. Vooral start-ups en kleine bedrijven kunnen met hun op data en algoritmen gebaseerde diensten een brede markt bereiken. Het Agri-Gaia-project is begonnen op 1 januari 2021.

Foto: Hochschule Osnabrück