Staalconstructies ijskoud het schoonst

Thu Jan 23 2025

01 23

Staalconstructies ijskoud het schoonst

04/12/2019

Door Ad Spijkers

Het reinigen van roestige bruggen en vuile hoogspanningsmasten is problematisch. De gebruikelijke procedures vervuilen werknemers en het milieu met verontreinigd fijnstof. Aan alternatieven wordt gewerkt.


     

In een project van de Jenpneumatik & Schlauchtechnik in Jena wordt onderzoek gedaan naar reiniging van metalen constructies die aan weer en wind worden blootgesteld met behulp van waterijsstralen. Het met hoge snelheid opgespoten ijs zou smelten en het stof binden. In plaats van een grote hoeveelheden zand en vuil blijft er water over, dat gemakkelijker op een milieuvriendelijke manier kan worden gescheiden. Samenwerkingspartners zijn RS Korrosionsschutz in Bucha (vlak bij Jena) en de Friedrich Schiller Universiteit Jena. De Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU) biedt financiële en technische ondersteuning.

Er zijn verschillende gangbare methoden voor het reinigen van metalen structuren. Zandstraal- en droogijsprocessen worden vaak gebruikt. Bij zandstralen ontstaat een straal van droog, vast materiaal, die bijzonder effectief vuil en oude verflagen verwijdert. Hierdoor ontstaan echter grotere hoeveelheden fijnstof en afval. Daarom is het proces op veel werkterreinen verboden.

Stralen met droogijs is een milieuvriendelijkere maar minder efficiënte veel gebruikte methode. Beide processen hebben voor- en nadelen.

Reiniging met ijsstralen

Een andere mogelijkheid is reiniging door middel van ijsstralen. In dit nieuwe proces, dat niets met het droogijsproces te maken heeft, moeten de voordelen van zandstralen en het droogijsproces worden gecombineerd en de nadelen ervan worden verminderd. Het ijs smelt bij de inslag en bindt het stof vast. Het verwijderde materiaal kan zo op de juiste wijze worden afgevoerd of gerecycled en de belasting op de werkplek wordt verminderd.

Het stikstof dat als drijfgas wordt gebruikt, ontsnapt in de atmosfeer, waar het met 80% toch al het hoofdbestanddeel van de lucht is. Oh ja: de stikstofproblematiek waar bouw- en landbouwbedrijven veel last van hebben, gaat niet over stikstof (N2) maar over stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3.)

Prototypes

Aan het begin van het project worden laboratoriumtests edaan om de technologie verder te ontwikkelen tot een functioneel stationair prototype. Later zal ook een prototype worden gebouwd voor mobiel gebruik op de bouwplaats. De belangrijkste aspecten van het proces zijn de economische, gezondheids- en ecologische voordelen. Het nieuwe proces moet overtuigend zijn op alle drie de niveaus om duurzame ontwikkeling in de industrie te garanderen.

De prototypes zouden goedkoper moeten zijn en de methode milieuvriendelijker en gezonder dan de huidige beschikbare processen. Het onderzoeksproject zal de basis leggen voor een latere productontwikkeling tot serieontwikkeling.

Foto: Iris Göde/piclease