Autonome onderwatervoertuigen aangestuurd door AI moeten data verzamelen en gedetailleerde inzichten bieden in soorten en hun vespreiding.
Het onderwatermilieu, dat bijna 80% van de planeet beslaat, is van cruciaal belang voor het handhaven van het ecologische evenwicht en het ondersteunen van het menselijk welzijn. Effectief natuurbehoud is afhankelijk van een grondig inzicht in de verspreiding van soorten onder water en de dynamiek van ecosystemen, wat tijdrovend en kostbaar kan zijn.
Een team van door de Amerikaanse National Science Foundation (NSF) gefinancierde onderzoekers van het Minnesota Interactive Robotics and Vision Laboratory van de University of Michigan in Minneapolis probeert deze uitdagingen te overwinnen. De onderzoekers ontwikkelen geavanceerde autonome onderwatervoertuigen (AUV's) die worden aangestuurd door kunstmatige intelligentie. Ze moeten grote hoeveelheden data verzamelen en gedetailleerde inzichten bieden in soorten en hun verspreiding. Ook moeten ze uitgebreide habitatkaarten maken voor het begrijpen van milieufactoren.
Het onderzoek zal worden uitgevoerd met behulp van een nieuw AUV-platform, MeCO, dat over meerdere sensoren en modulaire componenten beschikt. Het onderzoeksteam hoopt invasieve soorten, zoals Euraziatische waterduizendblad en verschillende zeewiersoorten die veel voorkomen in de meren van Minnesota, nauwkeurig te identificeren en te volgen. MeCO is een open source project en onderzoekers verwachten het binnenkort onder open source licenties beschikbaar te stellen aan de onderzoekgemeenschap en het publiek.
Het project gaat over het effectiever maken van onderwaterrobots voor wetenschappers en natuurbeschermers. Met een verbeterd zicht en lokalisering kunnen deze robots onderwateromgevingen beter begrijpen en beschermen, wat cruciaal is voor het ecologische evenwicht en de menselijke welvaart.
Dit onderzoeksproject zal de oceanografie en onderwatermilieuwetenschappen vooruit helpen en krachtige nieuwe instrumenten bieden voor het behoud en beheer van vitale aquatische ecosystemen.
Foto: Junaed Sattar, University of Minnesota