Kunnen robots helpen na beroertes?

Fri Nov 22 2024

11 22

Kunnen robots helpen na beroertes?

30/07/2021

Door Ad Spijkers

Robocath, het universiteitsziekenhuis van Rennes en Philips Frankrijk lanceren een gezamenlijk onderzoeksprogramma naar de behandeling van beroertes.


     

Robocath in Rouen is een bedrijf dat robotoplossingen ontwerpt, ontwikkelt en verkoopt voor de behandeling van hart- en vaatziekten. Samen met het Centre Hospitalier Universitaire de Rennes start het een gezamenlijk onderzoeksprogramma waarbij gebruik wordt gemaakt van robotica om de behandeling van hart- en vaatziekten te verbeteren. Het programma zal de komende vier jaar worden uitgevoerd met steun van Philips Frankrijk.

Onderzoeksprogramma

Het onderzoek zal zich richten op het gebruik van robotica bij de behandeling van beroertes, de tweede meest voorkomende doodsoorzaak wereldwijd (na hartinfarcten). Het programma begint met een klinische studie naar de behandeling van halsslagaderziekte met behulp van R-One, het robotplatform van Robocath dat sinds 2019 op de markt is. Deze eerste generatie robotoplossing is ontworpen om de behandeling te verbeteren van hart- en vaatziekten door met verhoogde precisie de bewegingen van artsen te verbeteren. Het helpt medisch personeel ook om hun blootstelling aan röntgenstralen drastisch te verminderen.

Na de klinische studie wordt het partnerschap een actieve R&D-samenwerking. Deze is gericht op het verbeteren en verbeteren van huidige en toekomstige generaties robotoplossingen. Deze zullen zijn gebaseerd op de synergie tussen de vaardigheden en kennis van beide partijen.

Synergie

Robotica wordt al met succes gebruikt om hart- en vaatziekten bij mensen te behandelen. De voordelen van deze technologie kunnen ook worden toegepast bij de behandeling van bepaalde neurovasculaire aandoeningen. Dit komt grotendeels omdat bewegingsprecisie een sleutelfactor is bij de behandeling van patiënten met een beroerte. Het gebruik van robotica zal het slagingspercentage van deze procedures verhogen.

Het universiteitsziekenhuis dan ook is enthousiast om aan de klinische studie te beginnen. Het is al betrokken bij veertien gemengde onderzoeksinitiatieven, is lid van twee gecertificeerde ziekenhuis-universitaire federaties en heeft tien toonaangevende onderzoeksplatforms en -faciliteiten.

De samenwerking zal Robocath in staat stellen de volgende fase van zijn ontwikkelingsstrategie in te gaan. Het onderzoeksprogramma moet veelbelovende nieuwe wegen openen voor zowel huidige als toekomstige generaties robotoplossingen.

Robotica heeft in de medische sector een scala aan potentiële toepassingen in een reeks gespecialiseerde vasculaire gebieden. De combinatie van robotfabrikant en ziekenhuis met de steun van Philips Frankrijk is een goed recept voor een succesvol onderzoeksprogramma.

Foto: Centre Hospitalier Universitaire de Rennes