Onderzoekers van Carnegie Mellon University ontwikkelen een op het hoofd gedragen apparaat om mobiele manipulatoren te besturen.
Meer dan vijf miljoen mensen in de Verenigde Staten leven met een vorm van verlamming en ondervinden moeilijkheden bij het uitvoeren van alledaagse taken, zoals het pakken van een glas water of het aantrekken van kleding. Nieuw onderzoek van het Robotics Institute (RI) van Carnegie Mellon University in Pittsburgh heeft tot doel de autonomie van personen met dergelijke motorische beperkingen te vergroten door een op het hoofd gedragen apparaat te introduceren waarmee ze een mobiele manipulator kunnen besturen.
Op afstand bediende mobiele manipulatoren kunnen individuen helpen bij het voltooien van dagelijkse activiteiten. Maar veel bestaande technologieƫn zoals joysticks of webinterfaces vereisen dat een gebruiker over substantiƫle fijne motoriek beschikt om ze effectief te kunnen besturen. Onderzoek leidde tot een nieuw apparaat dat is voorzien van een handsfree microfoon en een op het hoofd gedragen sensor waarmee gebruikers een mobiele robot kunnen besturen via hoofdbewegingen en spraakherkenning. Head-Worn Assistive Teleoperation (HAT) vereist minder fijne motoriek dan andere interfaces en biedt een alternatief voor gebruikers die beperkingen ondervinden van de technologie die momenteel op de markt is.
Deelnemers aan de humane studie, zowel met als zonder motorische beperkingen, voerden meerdere huishoudelijke en zelfzorgtaken uit. Dat resulteerde in lage foutpercentages, minimale inspanning en een hoog waargenomen gebruiksgemak.
De wetenschappelijke publicatie vindt u hier.
Foto: Carnegie Mellon University