We kennen lineaire geleidingen en XYZ-portalen vooral van montage- en assemblagetaken. Güdel maakt geleidingen en portalen voor grote gewichten die over tientallen meters moeten worden verplaatst.
Güdel heeft het hoofdkwartier in Langenthal (Zwitserland) en een Nederlandse vestiging in het Twentse Weerselo. Het leveringsprogramma kent drie hoofdgroepen: componenten, modules en systemen. Elk zijn ze goed voor ongeveer een derde van de omzet van 300 miljoen euro. Kenmerkend is dat ze vooral in zware, maar nauwkeurige taken in industrie en logistiek worden ingezet waar een groot bereik, nauwkeurige plaatsing en maximale beschikbaarheid van belang is.
De basis van alles wordt gevormd door componenten: tandheugels en geleidingen voor lineaire bewegingen, planetaire en haakse tandwielkasten, lagers en toebehoren. Uit deze componenten worden modules opgebouwd, sinds de jaren negentig zelfs als catalogusproducten. Ze zijn standaard belastbaar van 3 kg tot 3000 kg en kunnen bestaan uit één, twee of drie assen met eventueel nog een polsgewricht op de laatste as.
Tot de modules die Güdel levert, behoren lineaire geleidingen waarop robots kunnen worden gemonteerd (tracks). Ze zijn leverbaar voor alle op de wereld verkrijgbare robots, variërend van cobots voor montagelijnen tot robots die meer dan 2 ton kunnen hanteren. Ze zijn er in versies voor montage op de vloer, aan de wand of aan plafonds. De motorflens van de reductiekasten kan aan elke willekeurige motor worden aangepast.
Uit de modules kunnen complete systemen worden gebouwd, met portaalbalken tot 12 m (die nog in een container passen). Tijdens de productie worden ze ook aan de kopse zijde heel nauwkeurig bewerkt, om vervolgens bij de eindklant met elkaar te worden verbonden.
Voor de automobielindustrie worden veel tracks voor robots verkocht voor de handling van een zogeheten 'body in white', een kale ongelakte carrosserie. In de markt worden daar zo'n honderd verschillende robottypes van de drie grootste robot aanbieders voor gebruikt. Speciaal voor deze markt heeft Güdel de TMF-4B track ontwikkeld. Een typisch gewichtsbereik is 150 kg tot 250 kg. Het voordeel voor de klant is dat hij in zijn hele fabriek met één track kan volstaan (standaardisatie) en flexibeler wordt in de layout van zijn productie. Een ander voordeel is dat hij zijn layout en tracks in een vroeg stadium kan inplannen, maar pas later hoeft te beslissen over merk en type robot.
De zogenoemde zevende as kan vaak worden gespecificeerd in de parametersettings van de meeste robotbesturingen, met een overbrengingsverhouding van motor en reductiekast. Via de encoder op de motor kan de besturing het aantal motoromwentelingen en daarmee de afgelegde weg berekenen. De herhaalnauwkeurigheid die hieruit resulteert, ligt in de ordegrootte van 0,02 mm tot 0,05 mm, afhankelijk van de grootte, instellingen in de besturing en de resolutie van de encoder.
Het volledig artikel vindt u in Aandrijven & Besturen van juni 2022.
Foto: Güdel