Het Teknologisk Institut in Denemarken helpt intelligente en autonome robots de fabrieksvloer te verlaten en in andere omgevingen te werken.
Industriële robots zijn oorspronkelijk ontwikkeld om de mens te helpen en taken op een productievloer over te nemen. Daarbij is veel aandacht besteed aan veiligheid. Maar ook buiten de fabrieksvloer is er een grote behoefte aan hulpmiddelen. Het Teknologisk Institut gaat in samenwerking met de industrie dit potentieel van robottechnologie onderzoeken en technologieën ontwikkelen, demonstreren en verspreiden die het gebruik van robottechnologie aldaar mogelijk maken.
Helaas is de bedrijfsomgeving zoals in de landbouw vaak een grote barrière als het gaat om robotoplossingen. Wind, regen, stof, lichtomstandigheden en toegankelijkheid kunnen het moeilijk maken om robots in bedrijf te stellen. Maar omdat intelligente en autonome robotsystemen grote mogelijkheden voor de toekomst bieden, kunnen ze de samenleving helpen veranderen.
Meer intelligentie en autonomie zijn belangrijke katalysatoren voor de robots van de toekomst. Het opbouwen van infrastructuur, apparatuur en competentie bij het instituut moet er toe bijdragen dat Denemarken een sterke positie behoudt binnen de robottechnologie. Vandaar de nauwe dialoog met en betrokkenheid van de Deense robotindustrie.
Landbouw, gezondheidszorg en bouwnijverheid hebben met elkaar gemeen, dat ze met het potentieel van robots kunnen bijdragen aan de groene transitie en meer banen kunnen creëren. Er is al veel geavanceerde robottechnologie op de markt. Maar het verplaatsen van de robots van de fabrieksvloer naar andere omgevingen vereist het gebruik van geavanceerde technologie, omdat de omgeving waarin de robot moet bewegen en werken daar ongestructureerd kan zijn.
Kunstmatige intelligentie, geavanceerde planningsalgoritmen en computer vision slechts enkele van de technologieën die hierbij een rol spelen. In sommige gevallen is zelfs de ontwikkeling van volledig nieuwe soorten robots vereist.
Volgens prognoses van de International Federation of Robotics (IFR) zullen de robotmarkten voor onder meer bouw en inspectie tegen 2022 met 400% groeien. Denemarken wil graag deel uitmaken van die groei. Een van de doelstellingen van het project is daarom dat het Teknologisk Institut de wereldwijde leiderspositie van de Deense robotindustrie in alle sectoren en technologieën ondersteunt.
De opgebouwde kennis en technologie kan het midden- en kleinbedrijf, inclusief startups, ondersteunen bij de ontwikkeling van nieuwe robotoplossingen. Als onderdeel van de inspanning zal het instituut een nieuw laboratorium openen, dat uitsluitend het gebruik en de ontwikkeling van intelligente en autonome robots nader zal bekijken. Het nieuwe lab wordt op 26 augustus geopend en is gevestigd in Odense. Niet geheel toevallig omdat hier een heel conglomeraat aan bedrijven rondom Universal Robots is ontstaan.
Foto: Teknologisk Insitut