Stuurbekrachtiging op orderverzamelaar

Sat Nov 23 2024

11 23

Stuurbekrachtiging op orderverzamelaar

19/04/2016

Door Ad Spijkers

Voertuigen in logistieke centra kunnen in de toekomst intuïtief werken, wat het werk verlicht en de veiligheid verhoogt. ‘Voelende’ handvatten herkennen dankzij druksensoren in welke richting de bestuurder de wagen duwt of trekt. Bij kans op botsingen stopt het voertuig onmiddellijk.

 


     

In logistieke centra verplaatsen allerlei voertuigen van lasten van A naar B. Werknemers kunnen de voertuigen besturen met vijf tot tien knoppen op een bedieningscontrole. Maar met vol beladen pallets kan een verkeerde behandeling tot ernstige ongevallen leiden. In de toekomst moet de orderverzameltruck intuïtief worden bediend.

Handvat met druksensor

Onderzoekers van het Fraunhofer-Institut für Fabrikbetrieb und Automatisierung (IFF) in Magdeburg hebben tactiele handvatten ontwikkeld, waardoor de gebruiker van het voertuig uitsluitend bestuurt met de druk van zijn handen. De handvatten zijn voorzien van stuurbekrachtiging zodat de medewerker het voertuig met slechts weinig inspanning kan besturen.

Omdat in beide handvatten druksensoren zijn geïntegreerd, detecteert het voertuig niet alleen of er wordt geduwd of getrokken. Door de kracht van de linker- en de rechterhand te vergelijken, registreert de software de gewenste rijrichting. De onderzoekers bestuderen nog hoeveel sensoren nodig zijn om het voertuig goed te besturen (het prototype had aanvankelijk vier sensoren). De bedoeling is om de technologie minimaal te houden om een aanvaardbare prijs te realiseren.

Car-to-car communicatie

De instructies van de medewerker door de druk van zijn handen worden doorgestuurd naar een elektromotor. Deze zou de opdrachten binnen een paar milliseconden kunnen voeren, maar dat zou de bestuurder verrassen. De onderzoekers ontwikkelen het systeem daarom zodanig, dat het voertuig een maximale snelheid kan bereiken en vervolgens bouwen ze kunstmatige vertragingen in. Hoe lang deze vertragingen moeten duren opdat de bestuurder zich veilig en comfortabel voelt, moet blijken met uit psychologische onderzoeken.

De technisch onderlegde onderzoekers bekijken momenteel met collega’s van Cloud & Heat Technologies in Dresden hoe ze alle aanwijzingen van het personeel in de cloud kunnen zetten, verzamelen en coördineren. Als de bestuurder van een voertuig zich naar een blinde bocht buigt en er dreigt een botsing met een ander voertuig, dan moeten beide voertuigen automatisch stoppen - vergelijkbaar met de vision systemen van car-to-car communicatie. De onderzoekers konden een vertraging van slechts 10 ms realiseren. Het signaal heeft dus slechts 10 ms nodig om van de tactiele grip via de cloud naar het motormanagementsysteem te komen.

Bezoekers van de Hannover Messe kunnen de stuurbekrachtiging ter plaatse proberen: ze kunnen met echte handvatten een virtueel voertuig besturen. Ze kunnen ook de parameters van de orderverzamelaar veranderen - het gewicht van de lading of de reactietijd van de wagen op de opdrachten.