Hoge verwachtingen automatiseringsmarkt

Mon Dec 23 2024

12 23

Hoge verwachtingen automatiseringsmarkt

20/06/2023

Door Ad Spijkers

Robotica en automatisering in Duitsland is op weg naar een nieuw omzetrecord.


     

De Duitse industrie voorspelt een omzetstijging in 2023 van 13% tot 16,2 miljard euro. In 2022 noteerden de bedrijven al een omzetstijging van 5% tot 14,3 miljard euro. "De robotica- en automatiseringsindustrie is op weg naar groei", zegt Frank Konrad, voorzitter van VDMA Robotics + Automation (foto). "In 2023 moet het eerdere recordresultaat uit 2018 (15,1 miljard euro) met een verwachte omzet van 16,2 miljard euro worden overtroffen.

Positieve ontwikkeling

Volle orderboeken bepalen momenteel de marktsituatie. Tijdens de pandemie hebben aanbieders grote orderboeken opgebouwd, en door de versoepelende knelpunten in de toeleveringsketens worden die nu stap voor stap weggewerkt. Onze industrie laat de pandemie eindelijk achter zich."

  • Industriële beeldverwerking steeg met 11%; de omzet van de industrie bedroeg 3,4 miljard euro. Voor 2023 wordt een stijging van 7% verwacht, wat overeenkomt met een omzet van 3,6 miljard euro.
  • Integrated Assembly Solutions boekte een omzetgroei van 5% tot 7,4 miljard euro. De industrie verwacht dat de omzet met 17% zal stijgen tot 8,7 miljard euro.
  • De omzet van robotica steeg met 1 procent tot 3,5 miljard euro. In deze sector wordt een groei van 12% tot 3,9 miljard euro verwacht.

Wereldwijde opmars

Volgens de World Robot Association IFR zijn er in 2022 wereldwijd ongeveer een half miljoen industriële robots geïnstalleerd. Dat is ongeveer twee keer zoveel als zeven jaar eerder. De internationale race om te automatiseren wordt weerspiegeld in de robotdichtheid van nationale economieën. Met 322 eenheden per 10.000 werknemers in de maakindustrie haalde China in 2021 de Verenigde Staten in (274 eenheden).

Volgens een actuele voorspelling van VDMA Robotics + Automation zal China tegen 2023 Duitsland inhalen wat betreft robotdichtheid en zal het dus een hogere mate van automatisering kennen. "We verwelkomen het initiatief van de toekomstraad van de bondskanselier om robotica en automatisering in Duitsland te versterken", zegt Konrad. "Gezien de nieuwe uitdagingen is er geen tijd om uit te rusten in de internationale competitie."

Vooruitzichten

In de toekomst zal automatisering zowel in de maakindustrie als in de dienstensector in Duitsland een sleutelrol spelen. Tegenwoordig genereren de dienstensectoren 70% van de totale toegevoegde economische waarde. Servicerobotica is hier dringend nodig, bijvoorbeeld om ondanks personeelstekort productief te blijven. Dat geldt bijvoorbeeld de laboratoriumautomatisering.

De vraag naar robotica en automatisering in de productie wordt gedreven door sterke transformatietrends. De auto-industrie bijvoorbeeld ontwikkelt momenteel nieuwe productietechnieken voor elektrische auto's. De uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen voor klimaatbescherming vereist de kosteneffectieve en sterk geautomatiseerde massaproductie van groene technologieproducten zoals brandstofcellen. In alle sectoren gaat het om duurzamer ondernemen, concurrerend produceren in Europa en het compenseren van het gebrek aan geschoolde arbeidskrachten.

Foto: VDMA