Met vroege detectie en actie is een bevredigend niveau van bescherming van boom en mens te bereiken.
Vroege detectie van ongedierte is een belangrijke eerste stap bij het nemen van bestrijdingsmaatregelen die kunnen worden afgestemd op specifieke lokale omstandigheden. Remote sensing-technologie kan een handig hulpmiddel zijn om snel grote gebieden te scannen, maar het is niet universeel toepasbaar omdat items soms moeilijk te detecteren zijn. Drones kunnen helpen door dichter bij individuele bomen te komen en kleinere atypische signalen detecteren.
De dennenprocessierups is een insect dat bomen in tuinen en parken aantast en de volksgezondheid bedreigt vanwege de haren die door de larven worden losgelaten en die een prikkend of jeukend gevoel kunnen veroorzaken. Het ongedierte groeit snel in aantal en verovert nieuwe gebieden, waardoor het een zorgwekkende soort is.
In een nieuwe studie testten onderzoekers verschillende deep learning-methoden om de nesten te detecteren die zijn gemaakt door larven van dennenprocessierupsen op dennen- en cederbomen. Drones die over de bomen vlogen, maakten beelden, die vervolgens met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) werden geanalyseerd om de nesten te identificeren en te lokaliseren.
Het gebruik van AI op dronebeelden bleek effectief om nesten te detecteren op bomen van verschillende soorten en maten, zelfs bij variabele dichtheden. De methode kan met succes worden gebruikt in zowel bos- als stedelijke omgevingen om mottennesten op te sporen. Zo kunnen beheerders geïnformeerd worden waar de nesten zich bevinden en passende maatregelen nemen om de schade en de risico's voor de volksgezondheid in te dammen.
De studie bewees het voordeel van het gebruik van drones om de aanwezigheid van ten minste één nest per boom te documenteren. Het is een substantiële stap voorwaarts in de integratie van drone-onderzoek met grondwaarnemingen bij het bewaken van de kolonies van een belangrijk bos ontbladerend insect in het Middellandse Zeegebied. Bovendien suggereren de onderzoekers dat de methode kan worden uitgebreid naar andere plagen.
De techniek kan nieuwe wegen effenen voor de bewaking en het beheer van opkomende en niet-inheemse plagen van bomen. Vroege detectie en vroege actie moeten samengaan om een bevredigend niveau van bescherming te bereiken, concluderen de auteurs van het onderzoek.
De wetenschappelijke publicatie vindt u hier.
Foto: Garcia et.al.