Een Belgische fabrikant van olietanks verdubbelde de productiesnelheid door modernisering van het lasrobotpark.
Vanderscheuren in Diksmuide (West-Vlaanderen) maakt onder meer olietanks die worden ingebouwd in grote industriƫle weefgetouwmachines en de spindels geolied houden. Een olietank is een vierkante buis van niet groter dan 20 cm. De klanten werken met een vaste afname per dag, dus Vanderscheuren moet per dag een bepaald aantal stuks kunnen afleveren. De klant heeft vier dagen voorsprong in productie.
Twee Yaskawa lasrobots zorgen er voor dat vijf dagen per week zestien uur lang maatwerk producten kunnen worden gelast. De robots zijn geleverd compleet met manipulator, hekwerk, afzuiging, lasapparatuur en track. De installatie is verzorgd door VSE Technologies uit Heist-op-den-Berg.
Yaskawa partner VSE Technologies had al werkzaamheden verricht voor Vanderscheuren, uitvoerend producent van metaalbewerking op maat. Deze klant beschikte over een aantal oudere robotinstallaties met verouderde ESAB lasbronnen. VSE heeft een van de installaties 'opgewaardeerd' met nieuwe lasapparatuur.
Gezien de leeftijd van de drie bestaande lasrobots bij Vanderscheuren, volgde er een gebruikte Yaskawa lasrobot ter vervanging van de tweede robot. Deze werd door VSE uitgerust met nieuwe lasapparatuur en werd in gebruik genomen. Voor de derde robot werd geopteerd voor een volledig nieuwe installatie. De verouderde robot is inmiddels gesloopt.
Tot die tijd werkte Vanderscheuren via het principe van een vaste werktafel waar medewerkers met de hand een stuk op monteerden, dat door de robot werd gelast. Als de robot klaar was, pakten zij het stuk eraf en werd er een nieuw stuk geplaatst waarbij vervolgens de robot opnieuw zijn proces in ging. Op advies van VSE besloot de klant om een geheel nieuwe installatie aan te schaffen waarbij de derde verouderde robot ook werd vervangen. Ook dat werd een Yaskawa installatie.
De nieuwe installatie heeft een grote manipulator met twee werkstations waar stukken tot 5 m tussen worden geplaatst. De operator kan laden terwijl de robot aan het lassen is. Hij is tijdens het laden en lossen beschermd van de lichtboog door een afscherming tussen de twee stations. Het wisselen van station gebeurt rondom een horizontale as en is volledig in het robotprogramma opgenomen. De robot staat op een track van Yaskawa zodat de gehele 5 m kan worden bereikt. Met deze oplossing kon de productiesnelheid worden verdubbeld.
De installatie omvat behalve de robot, manipulator en track ook het hekwerk en de afzuiging, allemaal door VSE Technologies geplaatst. Het geheel is eerst bij VSE opgebouwd met ondersteuning van Yaskawa. Vanderscheuren ging uitbreiden en hadden een nieuw pand gebouwd. De gebruikte robot is verhuisd van het oude pand naar het nieuwe. Daar staan de installaties naast elkaar en maken gebruik van dezelfde afzuiging. De eerste Yaskawa robot heeft een kleine draaitafel maar in de manipulator van de nieuwe installatie kan tot 5 m worden overspannen.
Deze lengte is soms nodig omdat de olietanks twaalf verschillende lengtes hebben. Hoe langer de olietank, des te meer laswerk. Het programma van de kortere olietanks kan worden meegenomen bij de langere lengtes, waarbij alleen de lengte aangepast moet worden. In de besturing zijn de twaalf lengtes door VSE geprogrammeerd terwijl de volledige Functional Safety Unit (FSU) door een Yaskawa robot engineer is geprogrammeerd. Voordat de installatie in gebruik werd genomen zijn de robot operators van Vanderscheuren een paar dagen bij de Yaskawa Benelux Academy geweest voor een uitgebreide training.
In de nieuwe productiehal van Vanderscheuren staan behalve de twee Yaskawa robot installaties snijmachines, plooimachines en andere apparatuur. Op dit moment gaat het bedrijf niet verder automatiseren. Het onderhoud van de robotinstallaties zal door VSE Technologies worden uitgevoerd zodat de huidige versnelde productie in stand gehouden kan worden.
Foto: Yaskawa Benelux