Greentech zoekt telers met een visie

Thu Jan 23 2025

01 23

Greentech zoekt telers met een visie

24/05/2023

Door Ad Spijkers

Robots en kunstmatige intelligentie gaan een grote rol spelen in de tuinbouw. De vakbeurs Greentech helpt bezoekers op weg.


     

GreenTech is de wereldwijde ontmoetingsplaats voor alle professionals die betrokken zijn bij tuinbouwtechnologie. Het evenement richt zich op de vroege stadia van de tuinbouwketen en productievraagstukken die voor telers relevant zijn. Het evenement wordt elke twee jaar georganiseerd door en gehouden in RAI Amsterdam. Op de beursvloer worden 525 exposanten en 11.000 bezoekers verwacht.

Programma

GreenTech Amsterdam vindt plaats van 13 tot en met 15 juni in RAI Amsterdam. Tijdens deze drie dagen belichten experts de nieuwste ontwikkelingen in de tuinbouw op de verschillende podia van GreenTech. Onderwerpen als circulaire materiaalstromen, samenwerken in de plantaardige waardeketen en updates over medicinale cannabis komen uitgebreid aan bod. Ook is er aandacht voor technologie, vision, belichting, energieverbruik, vertical farming.

Op de beursvloer vinden bezoekers behalve verschillende landenpaviljoens ook paviljoens met exposanten die gespecialiseerd zijn in bepaalde technologieën. Hierbij moet u den kan aan Vertical Farming, Plant Compounds (cannabis), AI & Robotics en Renewable Energy. Ook is er een startup paviljoen. In de Robot Arena en de nieuwe Renewable Demo Area zullen live demonstraties en de nieuwste innovaties worden getoond. Op de beursvloer kunnen bezoekers routes volgen van exposanten met verschillende thema's.

Automatisering

De komende jaren zullen er minder handelingen in de kas handmatig worden uitgevoerd. Algoritmen, kunstmatige intelligentie en robotica zullen het voor telers een stuk eenvoudiger maken.

De tuinbouw staat wereldwijd voor grote uitdagingen. De vraag naar voedsel blijft toenemen, het kasoppervlak neemt toe, de beschikbaarheid van medewerkers neemt af. Telers moeten bovendien over steeds meer aspecten beslissen, zoals opbrengst, kwaliteit, duurzaamheid, timing en marktprognose. Deze toenemende complexiteit noopt tot de overstap naar een meer door data gedreven aanpak. Door te telen in kassen kan een hogere productie per vierkante meter worden behaald en kunnen jaarrond producten worden geproduceerd.

Moderne teeltsystemen zorgen er voor dat producten duurzaam kunnen worden geteeld, onder meer door efficiënt gebruik van water en energie en de toepassing van biologische gewasbescherming. Door die processen te automatiseren en te digitaliseren, sensoren in de kas te gebruiken en robots in te zetten, kunnen telers geholpen worden om de juiste beslissingen te nemen.

Robotica

Waar door data gedreven werken de telers kan helpen, geldt dat ook voor robotica. Onderzoekers en bedrijven werken aan het transformeren van commerciële kassen naar onbemande voedselproductielocaties, zodat ze overal en op elk moment van het jaar kunnen worden ingezet om duurzaam voedsel te produceren. Robotica is de enige manier om het groeiende tekort aan goede arbeidskrachten op te lossen. Er zijn ook ideeën over teeltsystemen die in principe minder arbeid vergen, maar de vraag is of die in de nabije toekomst veel toegepast gaan worden in de tuinbouw. Bovendien hebben die systemen ook menselijke of robothanden nodig.”

Er moet onder meer worden gewerkt aan machines die het werk van bekwame mensenhanden (en ogen) kunnen overnemen in een ongestructureerde omgeving (kassen) met voortdurend veranderende objecten (planten). Robots zullen moeten werken op basis van kunstmatige intelligentie. De focus van ontwikkelaars ligt op autonome, mobiele, intelligente robots voor werkzaamheden op en in het gewas. Dit soort robots worden al op kleine schaal toegepast, maar het zal enige ontwikkel- en vooral opleidingstijd vergen om ze in grote aantallen rendabel in te zetten. Zo zijn er al robots voor bestraling met UV ontbladerrobots voor tomaten.

Samenwerking

Om robotica in de tuinbouw tot een succes te maken is uiteraard de medewerking van telers van groot belang. Er zijn telers nodig met een vooruitziende blik, die ontwikkelaars de mogelijkheid bieden om in de praktijk veel data te verzamelen. Daarnaast is er grote behoefte aan getalenteerde ingenieurs op het gebied van computerperceptie, robotica, machine learning en kunstmatige intelligentie. De drijvende krachten achter ontwikkeling en opschaling zijn talent, data en kapitaal.

Behalve in Amsterdam wordt het evenement ook georganiseerd in Noord-Amerika. De vierde editie van GreenTech Americas vindt plaats in het Queretaro Congress Center in Mexico-Stad op 12 tot en met 14 maart 2024.

Foto: Amsterdam RAI