Servicerobots moeten het op stations gemakkelijker maken om met verschillende vervoersmiddelen naar de bestemming te komen.
Het nieuwe onderzoeksproject Digitaler Bahnhof Minden (DiBaMi) ontwikkelt maatregelen voor een vlotte verkeersdoorstroming en een aangenaam verblijf op het station. In het toekomstige showcase-station zullen informatie- en begeleidende robots de passagiers ondersteunen. Het onderzoek maakt deel uit van het RailCampus OWL-netwerk.
In het project onder leiding van de Universität Bielefeld nemen ook de Technische Hochschule Ostwestfalen-Lippe in Lemgo, de Hochschule Bielefeld en de Universität Paderborn deel. De deelstaat Noordrijn-Westfalen financiert het project met 1,2 miljoen euro. Oliver Krischer (tweede van rechts op de foto), minister van Verkeer van de deelstaat, liet zich bij een bezoek aan Minden bijpraten over het werk van de RailCampus OWL.
Veel treinen worden elektrisch aangedreven, en daarom wordt railvervoer beschouwd als een centrale bouwsteen voor een landelijke klimaatneutrale CO2-balans. Het doel van de overheid is dat mensen vaker overstappen op de trein en individuele reizen met de auto of andere gemotoriseerde voertuigen vermijden. Het DiBaMi-project heeft tot doel de mobiliteit te bevorderen door stations als knooppunten te gebruiken. Digitale stations maken het voor reizigers makkelijker om treinen te combineren met andere vervoersmiddelen en maken het reizen met de trein aantrekkelijker.
In het onderzoeksproject wordt het station in Minden opnieuw ingericht als model. De wetenschappers werken hieraan in vier deelprojecten. Het meest zichtbaar zal de oprichting en het gebruik van servicerobots zijn. De robots zijn bedoeld om het in- en uitstappen voor oudere en beperkte mobiliteitspassagiers makkelijker te maken. Ze informeren reizigers welke aansluitingen en andere vervoermiddelen beschikbaar zijn. Ze begeleiden de reiziger naar de volgende schakel in de mobiliteitsketen, zoals een bushalte, en nemen ook hun bagage over. Servicerobots kunnen ook de veiligheid vergroten voor treinreizigers die op verlaten stations overstappen als ze zijn uitgerust met noodoproepknoppen
In een ander deelproject, uitgevoerd door de universiteiten van Paderborn en Bielefeld, worden methoden ontwikkeld om de toestand van de robot automatisch te bewaken en de machine zijn gedrag te laten veranderen als bijvoorbeeld de accu zwakker wordt. Er wordt rekening gehouden met mogelijke bedrijfs- en omgevingsomstandigheden van het station. Dit is bedoeld om een energetisch zuinige, robuuste werking mogelijk te maken.
In het deelproject ‘Showcase Mobility Hub Minden Station’ identificeren en testen onderzoekers aanvullende gebruiksscenario’s. Voor het deelproject worden innovatiescouts opgeleid om de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor duurzame mobiliteit aan te sturen. In onderzoeken worden bezoekers van het treinstation gevraagd naar het digitale treinstation. De onderzoeken worden onder meer geëvalueerd in cursussen bij de vier deelnemende universiteiten.
Het station moet een 'derde plek' worden voor samenwerking en buitenschools leren. Een online portaal moet dit ondersteunen en dialoogformaten zijn bedoeld om burgers in gesprek te brengen over hun mobiliteitsbehoeften en de innovaties. Het deelproject wordt uitgevoerd door alle vier betrokken hogescholen en universiteiten.
In een vierde deelproject wordt ook het technische communicatienetwerk voor de robots en het displaystation ontwikkeld. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het 4G/5G-netwerk van een telecombedrijf. Alleen dan kan de bedrijfsstatus van een robot en zijn positie in realtime worden gevolgd. Het deelproject wordt uitgevoerd door de Universität Bielefeld en de Technische Hochschule OWL.
Foto: RailCampus OWL