3D-printen in prismaformaat

Fri Nov 22 2024

11 22

3D-printen in prismaformaat

30/04/2019

Door Ad Spijkers

Een student aan de Hochschule Coburg ontwikkelt een 3D printer, die met behulp van een gereedschapswisselaar vijf verschillende kleuren of materialen in één arbeidsstap kan combineren.


     

„Ik heb ontzettend veel lol met 3D printen. Daarom heb ik me steeds meer in deze technologie verdiept", aldus Adrian Beetz. Sinds twee jaar knutselt en werkt de master-student met 3D printers en sinds een half jaar bouwt hij zijn eigen prototype. Op een gegeven moment viel hem namelijk op, dat 3D printers eigenlijk niet erg flexibel zijn. Om dat te verduidelijken haalt hij het hoesje van zijn smartphone tevoorschijn. "De randen zijn zeer elastisch en flexibel. De achterkant heeft echter meer grip en een harder materiaal nodig."

Flexibiliteit

Omdat de meeste op de markt verkrijgbare materiaal steeds maar één kleur respectievelijk één materiaal in een arbeidsgang kunnen verwerken, experimenteert Beetz met een gereedschapswisselaar die tot vijf varianten mogelijk moeten maken. Daarmee moet hem lukken om zo'n smartphone-hoesje in één arbeidsstap te maken. Daarmee moet de technologie sneller en vooral efficiënter worden.
Het actuele prototype kan twee kleuren respectievelijk materialen verwerken. Stap voor stap probeert Beetz nu dat aantal uit te breiden tot vijf.

De bedoeling is om een product te ontwikkelen dat rijp is om op de markt te brengen. Voor dit doel heeft hij de start-up AB-3D opgericht. Het spectrum aan mogelijke gebruikers en kopers is breed. Laboratoria en werkplaatsen waarin getalenteerde technici zich kunnen uitleveren, kunnen er net zo goed mee werken als kleine en middelgrote ondernemingen of scholen. De toepassingsgebieden variëren van de eerste kennismaking met de 3D printtechniek, via experimenteren naar professionele productie.

Adrian's 3D printer is gebaseerd op het delta-principe. Optisch ziet hij er uit als een prima, met een driehoekig grondvlak. Om de richting en positie te bepalen, is de printknop opgehangen aan drie assen, die op en neer bewegen. Deze manier van bouwen moet vooral versneld printen mogelijk maken. Veel 3D printers zijn volgens een cartesische manier opgebouwd, als een coördinatensysteem. Hier beweegt de printkop over drie assen.

Momenteel is Beetz nog bezig met zijn master-studie. In de studierichting Ontwikkeling en Management in Machine- en Automobielbouw houdt hij zich eveneens bezig met 3D printen. Ook werkt hij aan de oprichting van zijn start-up AB-3D. Daarvoor zoekt hij nog bedrijfseconomische ondersteuning. Wie interesse heeft, mag zich melden.

Foto: Adrian Beetz