Eerste operaties met 'robotarm van Tijn'

Thu Nov 07 2024

11 07

Eerste operaties met 'robotarm van Tijn'

13/07/2021

Door Ad Spijkers

Het Prinses Máxima Centrum kinderoncologieziekenhuis in Utrecht heeft een robotarm van 'nagellak Tijn', aangekocht dankzij Stichting Semmy, officieel in gebruik genomen.


     

De toen zesjarige Tijn Kolsteren haalde in december 2016 tijdens 3FM Serious Request geld op voor onderzoek naar de behandeling van kinderen met hersenstamkanker. Hierdoor kon Stichting Semmy (opgericht na de dood van een ander patiëntje, tien jaar eerder) een apparaat naar Nederland halen, waarmee ongeneeslijk zieke patiëntjes zijn te behandelen.

Tijn overleed in maart 2017 aan de ziekte. In mei en juni dat jaar organiseerde Stichting Semmy, met hulp van onder meer Youp van 't Hek en Wendy van Dijk, een actie die 1,2 miljoen opbracht. Met deze steun kon het Prinses Máxima Centrum afgelopen december een robotarm aanschaffen.

Bestrijding hersenstamkanker

De robotarm wordt gebruikt voor de bestrijding van een vorm van hersenstamkanker (diffuus intrinsiek ponsglioom, DIPG) die diffuus in het hersenweefsel groeit waardoor deze niet operatief kan worden verwijderd. De robotarm helpt chirurgen gestuurd te opereren om op een veilige manier tumorweefsel te verkrijgen voor diagnose (biopt). In de nabije toekomst moet de robotarm gaan assisteren bij het plaatsen van slangetjes voor toediening van medicatie rechtstreeks in de tumor.

De eerste operaties met de robotarm bij kinderen met hersenstamkanker werden in juni met succes uitgevoerd. Met een gedenkwaardige en feestelijke bijeenkomst in het Máxima werd vandaag stilgestaan bij de betekenis van deze robotarm.

Exact navigeren

Bij kinderen met hersenstamkanker ligt de tumor heel diep in de hersenen. Daarom is het heel belangrijk om nauwkeurig naar de tumor toe te navigeren voor het doen van een biopt of het plaatsen van een katheter. De robotarm helpt daarbij.

Volgens de uitvoerende kinderneurochirurg is het een geweldig apparaat om mee te werken. De robotarm heeft veel gewrichten en is daardoor heel precies te sturen, waardoor hij aanvoelt als een derde arm in de operatiekamer.

Van tevoren bepaalt de neurochirurg precies de route door de hersenen die de naald moet afleggen. In de OK helpt de robotarm de neurochirurg om de naald exact naar de tumor te navigeren. Het stukje van de tumor wat nodig is om de juiste diagnose te stellen, verwijdert de neurochirurg zelf.

Toevoeging

Tijdens de onlangs gehouden feestelijke presentatie van de robotarm kwamen alle betrokkenen samen, waaronder neurochirurgen en oncologen van het Máxima. Neurochirurgen en kinderoncologen bespraken hun eerste ervaringen met de robotarm en innovatieve therapieën die met de robotarm mogelijk worden. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken rechtstreekse toediening van medicatie, virustherapie en immuuntherapie.

De medici zien de robotarm als een waardevolle toevoeging voor de operatiekamer van de toekomst. Ze zijn begonnen met de robotarm voor gestuurde operaties bij hersenstamkanker. Ze willen ook onderzoeken of de robotarm kan helpen met het rechtstreeks toedienen van medicijnen bij deze tumor. Ze verwachten dat ze de robotarm in de toekomst ook voor andere hersenoperaties kunnen inzetten.

Foto: Prinses Máxima Centrum