Robots nemen hindernisbaan

Thu Jan 23 2025

01 23

Robots nemen hindernisbaan

18/08/2021

Door Ad Spijkers

Twee Atlas-robots van Boston Dynamics hebben bijna foutloos een complexe hindernisbaan afgelegd.


     

Ingenieurs van Boston Dynamics trainden op het hoofdkwartier van het bedrijf de humanoïde robot Atlas om zich een weg te banen over een complexe hindernisbaan. Aldus ontwikkelen ze nieuwe bewegingen die zijn geïnspireerd op menselijk gedrag en de humanoïde robot tot het uiterste brengen.

Hoewel de meest recente poging bijna perfect was, ging het niet helemaal goed. De robot strekte wel zijn arm, maar struikelde ook over deze simpele beweging. De meeste mensen die de video bekijken, zouden het nooit opmerken. Maar het Atlas-team merkt elk detail op. De ingenieurs bouwen nu een handeling in die ze eerder hebben getest en hebben er enig vertrouwen in die zal werken.

Waarom een hindernisbaan?

Het perfectionisme dat hier te zien is, is bewonderenswaardig, maar roept ook de vraag op: waarom doet het ertoe? En wat is het nut dat de robots een hindernisbaan nemen? Waarom de panelen van multiplex, waarom de kluis, waarom de backflips?

Het vermogen van een robot om een backflip te voltooien, zal misschien nooit nuttig zijn in een commerciële omgeving (Atlas is een onderzoeksplatform, geen commercieel product.). Maar als we robots met dezelfde behendigheid op hun omgeving laten reageren als de gemiddelde volwassen mens, zal het scala aan mogelijke toepassingen vrijwel onbeperkt zijn.

Onderzoeksplatform

Humanoïde robots zijn voor Boston Robotics interessant vanuit een paar perspectieven. Ze leggen de visie van het bedrijf vast van een 'go anywhere, do anything' robot van de toekomst. Ze zijn misschien niet het beste ontwerp voor een bepaalde taak. Maar om één platform te bouwen dat een breed scala aan fysieke taken kan uitvoeren, kan een menselijke vormfactor dat.

Vanuit technisch oogpunt bieden humanoïden verschillende uitdagingen voor het onderzoeksteam. De combinatie van grootte en complexiteit creëert compromissen in hardware-ontwerp met betrekking tot sterkte/gewicht-verhouding, run-time, bewegingsbereik en robuustheid. Tegelijkertijd moet het besturingsteam algoritmen maken om energiek en gecoördineerd gedrag te creëren. Uiteindelijk stimuleert het verleggen van de grenzen van een humanoïde robot als Atlas hardware- en software-innovatie die zich vertaalt naar alle robots van het bedrijf.

De hindernisbaan geeft het Atlas-team de perfecte speeltuin om te experimenteren met nieuw gedrag. Het is een activiteit van het hele lichaam waarbij Atlas zijn evenwicht moet bewaren in verschillende situaties en naadloos moet schakelen tussen de ene actie en de andere. Het gaat de onderzoekers om het creëren van gedrag binnen de grenzen van de mogelijkheden van de robot. Ze proberen niet alles in één keer op te lossen. Het werk dat we nu doen, stelt ons in staat om een solide basis te leggen voor het aanpakken van de volgende reeks onderzoeksproblemen.

Foto: Boston Dynamics