Tien huizen 3D geprint in tien weken

Thu Jan 23 2025

01 23

Tien huizen 3D geprint in tien weken

16/02/2023

Door Ad Spijkers

Project in Kenia is sneller verlopen dan vergelijkbare projecten elders ter wereld.


     

Lange tijd werd 3D-printen in de bouw gezien als een mogelijke oplossing voor de escalerende betaalbare huisvestingscrisis. Voorstanders van de technologie beweren dat, wanneer 3D-printprojecten in de bouw op grote schaal worden uitgevoerd, de voordelen van de technologie duidelijk worden. Bewijs voor die bewering ontbreekt, maar recente ontwikkelingen geven de verklaring geloofwaardigheid.

Project in Kenia

Van oktober 2022 tot januari 2023 heeft 14Trees tien huizen in Kilifi 3D geprint, gemiddeld één huis per week. Deze plaats ligt in Kenia, noordelijk van Mombassa aan de Indische Oceaan. Het gaat om zes huizen met drie slaapkamers (76 m2) en vier huizen met twee slaapkamers (56 m2). Mvule Gardens in Kilifi is het grootste 3D-geprinte project tot nu toe, zelfs groter dan in Europa, Azië of de VS. De snelste tijd om één huis in het project in Mvule Gardens te printen was 18 uur.

14Trees is een joint venture tussen de Zwitserse cement- en betongigant Holcim en British International Investment. De organisatie legt zich toe op het versnellen van het aanbieden van betaalbare huisvesting in Afrika. Ze staat achter de eerste 3D-geprinte huizen in Afrika en de eerste 3D-geprinte scholen ter wereld. Holcim is tevens mede-aandeelhouder in Cobod, dat de pantryrobot leverde waarmee de huizen zijn geprint.

Onlangs maakte 14Trees enkele van de eerste resultaten bekend van hun inspanningen om tot 52 huizen in Kilif te komen. Het 3D-printen gebeurde met behulp van een enkele BOD2-printer van het Deense Cobod. Het 3D-printen van de muren van de tien huizen gebeurde in slechts tien weken en met één printer.

Het duurzaamheidsprofiel van het project behaalde een EDGE Advanced-certificering voor duurzaam ontwerp door International Finance Corporation, de instelling voor ontwikkelingsfinanciering van de Wereldbank. Deze organisatie erkent gebouwen met een efficiënt gebruik van hulpbronnen met het potentieel om koolstofvrij te zijn. Het is de eerste keer dat een 3D-geprint woningbouwproject deze certificering heeft behaald.

Sneller bouwen

3D-printen kan twee problemen tegelijk oplossen. Je kunt sneller bouwen zoals 14Trees heeft laten zien met tien huizen in Kilifi in tien weken. Tegelijkertijd kunnen bouwers een betere kostenefficiëntie bereiken, waardoor betaalbare woningen voor de meerderheid werkelijkheid kunnen worden. Bovendien is met minder materialen te bouwen, waardoor de hulpbronnen van de planeet behouden blijven voor toekomstige generaties.

14Trees wil het volledige voordeel halen uit het grootschalige project door te experimenteren en te innoveren naarmate het project vordert. Tijdens de volgende fasen, die elk uit tien tot vijftien huizen bestaan, zullen verschillende innovaties worden opgenomen. Hierdoor kunnen toekomstige huurders hun huis ontwerpen en kunnen ze overstappen van de gestandaardiseerde 3D-geprinte benadering naar een benadering die de aanpassingsmogelijkheden van de technologie volledig benut.

Bij elke fase streeft 14Trees ernaar de bouwkosten verder te verlagen, zodat de bouwkosten 20% lager zijn dan bij standaard huizen. Het gebruik van Holcim 3D-printmaterialen, gemaakt in een lokale fabriek, heeft al geleid tot een aanzienlijke verlaging van de kosten.

Foto: Cobod