Mecalux voorziet dat technologie en duurzaamheid komend jaar een belangrijke rol zullen spelen in de logistiek.
Het eind van het jaar is voor veel bedrijven en marktonderzoekbureaus om hun licht te laten schijnen op de huidige en te verwachten trends op hun gebied. Echt origineel en verschillend zijn ze doorgaans niet, wel schetsen ze een beeld waar afnemers hun beleid op kunnen afstemmen. Dit bericht geeft de visie weer van Mecalux, de in Barcelona gevestigde specialist in logistieke automatisering die wat verder kijkt dan de gemiddelde aanbieder.
De onderneming benadrukt het belang van veilige en veerkrachtige toeleveringsketens om dagelijkse activiteiten te verwerken en aan de vraag van de consument te voldoen. Met de opkomst van cloud computing, bewakingssystemen en IIoT worden schaalbare oplossingen voor gegevensbeheer en het volgen van logistieke processen in het komende jaar steeds belangrijker.
Het gebruik van datawetenschap in de toeleveringsketen wordt steeds wijdverbreider en biedt kansen voor de logistiek. Digitalisering biedt bedrijven real-time inzicht in hun activiteiten, waardoor kosten worden verlaagd en fouten worden geëlimineerd. Organisaties die gespecialiseerd zijn in warehousing en transport kunnen met name profiteren van digitale tweelingen. Deze technologie kan potentiële fouten voorkomen voordat ze optreden, en optimaliseert de operaties zonder dat er tests met materiële objecten nodig zijn.
De integratie van kunstmatige intelligentie (AI) met menselijke kennis zal leiden tot efficiëntere operaties op gebieden zoals logistieke planning en routebeheer. Het doel is dat technologie de meeste databerekeningen en -analyses verwerkt, zodat menselijke professionals de beste beslissingen kunnen nemen op basis van de context van de echte wereld.
Een andere trend in de toeleveringsketen in 2025 zijn autonome mobiele robots (AMR's). Naar verwachting zal 99% van de fabrikanten in 2029 met AMR's, cobots en robotarmen werken, waardoor deze technologieën prominenter worden in magazijnen. AMR's navigeren vrij door magazijnen en disributiecentra. Ze vermijden alle soorten vaste en bewegende obstakels en passen hun routes in real-time aan. Ze passen zich aan verschillende magazijnindelingen aan en zorgen voor een eenvoudige uitbreiding van de vloot om seizoensgebonden vraagpieken aan te kunnen en de operationele groei van een bedrijf te ondersteunen.
Dit gebied van AI maakt gebruik van algoritmen waardoor machines autonoom kunnen leren en verbeteren op basis van grote datasets. Machine learning is handig voor taken zoals vraagvoorspelling, voorraadbeheer en routeplanning. Mecalux maakt er in samenwerking met het Massachusetts Institute of Technology (MIT) gebruik van om in de nabije toekomst efficiëntere logistieke systemen en software te ontwikkelen. Sommige toepassingen omvatten het maken van modellen die criteria voor robotvloten aanpassen aan specifieke situaties, terwijl andere zich richten op het integreren van AI in simulaties die de complexiteit van echte operaties weerspiegelen.
Logistieke trends strekken zich ook uit tot software. Deze vergemakkelijken het ketenmanagement door meerdere informatiebronnen op één plek te centraliseren. Hierdoor kunnen bedrijven voorraad en bestellingen bewaken en in real-time met leveranciers communiceren, waardoor snel kan worden gereageerd op veranderingen in de vraag. Een voorbeeld is Easy WMS, het warehouse management systeem van Mecalux. Het is ontworpen om middelgrote tot grote magazijnen te beheren en biedt zowel cloud- als lokale implementatieopties en een intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface.
Groene benaderingen zijn steeds meer aanwezig in industriële projecten van allerlei aard. Overheidsinstanties stellen koolstofarme doelen die de komende jaren van invloed zullen zijn op instellingen en bedrijven. Als deze plannen worden doorgevoerd, zal het bereiken van duurzame logistiek op de middellange termijn verschuiven van optioneel naar verplicht voor organisaties. Groene strategieën zijn er ook op gericht om de operationele prestaties te verbeteren. Voorbeelden zijn gepersonaliseerde bezorgopties die gegevens verstrekken over de milieu-impact van verzending en batchleveringen om punten te verzamelen.
Vooruitgang in milieubeheer wordt ook geboekt door de adoptie van elektrische voertuigen en opslag- en ophaalsystemen (AS/RS's). Mecalux heeft hiervoor de semi-automatische Pallet Shuttle met hoge dichtheid beschikbaar, die veel pallets compact opslaat. Door minder ruimte in te nemen, verkleint het Pallet Shuttle-systeem het oppervlak dat moet worden gekoeld in koel- of vrieshuizen, wat bijdraagt aan energiebesparing.
Volgens onderzoeksbureau Gartner is 40% van de ketenbeheerders van plan om de komende drie jaar te investeren in digitale connectiviteit. Deze leidinggevenden zullen application programming interfaces (API's), blockchain en andere oplossingen implementeren om real-time gegevensuitwisseling te vergemakkelijken. Deze transformaties worden gevoed door de noodzaak om mogelijke verstoringen in de toeleveringsketen onder controle te houden.
Foto:Mecalux