Het Europese project Rubic heeft geleid tot de ontwikkeling van een innovatief teststation voor de witgoedindustrie.
Het ontwikkelingsteam van het Europese project Rubic heeft een Hybrid Human Robot Collaborative Station ontwikkeld. Het is bedoeld om de kwaliteits- en functionele testacties die binnen de witgoedindustrie worden uitgevoerd te kunnen automatiseren: Aan het project is deelgenomen door automatiseringsbedrijf Comau (I), witgoedfabrikant Whirlpool Italia, software- en adviesbedrijf CASP (GR) en de Universiteit van Patras (GR).
In het project bracht Comau zijn kennis op het gebied van industriële automatisering voor de productiesector en zijn nieuwste technologieën voor collaboratieve robotica en Human Machine Interfaces (HMI's) in. Het Rubic werkstation beschikt over de Comau Racer 5-0.80 cobot. De veiligheidsstrategieën en –systemen hiervan maken het mogelijk om zonder barrières te werken. De cobot is geïntegreerd met intuïtieve interfaces voor veilige samenwerking tussen mens en robot, een slim vision-systeem voor inspectieactiviteiten en een flexibele communicatiearchitectuur.
De innovatie van het werkstation komt voort uit de combinatie van hoogwaardige technologieën die gebruik maken van de gecombineerde kracht van de robot en menselijke cognitieve vaardigheden. Het belangrijkste doel van deze cel is om operators te helpen bij het uitvoeren van kwaliteitsbeoordelingen van onderdelen of componenten, en zo te voorkomen dat defecte producten de eindklant bereiken.
Het geïmplementeerde nieuwe systeem is met name toegepast voor het automatisch testen aan het einde van de lijn van wasmachinepanelen. De cobot wordt gebruikt om op de knoppen te drukken en de knop van het paneel te draaien, alle functionaliteiten te testen en de resultaten te beoordelen, dit in combinatie met het softwareplatform. Er is rekening gehouden met verschillende modellen wasmachinepanelen, met een specifieke focus op hulpmiddelen voor het eenvoudig programmeren van nieuwe taken (ook voor niet-ervaren operators).
Het werkstation verlost operators van zich steeds herhalende en vermoeiende taken. Ze kunnen zich nu concentreren op taken met een grotere toegevoegde waarde, zoals visie en voorbereiding van de productiecel. Bovendien vergemakkelijkt het automatiseren van kwaliteitscontroleactiviteiten de gegevensregistratie door alle informatie voor elk onderdeel bij te houden.
Dankzij deze collaboratieve automatiseringsoplossing, die kan worden gerepliceerd in andere sectoren en voor verschillende toepassingen, is het mogelijk om de flexibiliteit van industriële processen te vergroten, de productkwaliteit te verbeteren en de efficiëntie van de collaboratieve taakvolgorde te vergroten.