Nieuwe tool neemt cobotbarrières weg

Thu Jan 23 2025

01 23

Nieuwe tool neemt cobotbarrières weg

27/02/2024

Door Ad Spijkers

Een digitaal handboek helpt Deense bedrijven bij het opzetten en gebruiken van cobots.


     

Om robots in de workflows van een bedrijf te introduceren, zijn speciale vaardigheden vereist. Het volstaat niet om alleen maar het snoer van de robot in het stopcontact te steken. In feite ziet één op de vier bedrijven juist het gebrek aan vaardigheden als een van de grootste belemmeringen voor de implementatie van robots. Dit blijkt uit een onderzoek naar het potentieel en de prevalentie van robots in het Deense zakenleven.

Een nieuw, praktisch hulpmiddel verlaagt de drempel voor bedrijven om aan de slag te gaan. De nieuwe digitale tool is ontwikkeld door het Cobot Knowledge Lab in Odense, waar het Teknologisk Institut in Taasttrup en het Industriens Fond in Kopenhagen achter zitten. Hier kunnen bedrijven kennis, advies, concrete begeleiding en praktische videogidsen krijgen over het opzetten en gebruiken van cobots. De tool zou ervoor moeten zorgen dat meer mensen de vruchten kunnen plukken van de collaboratieve robots.

Cobots

Cobots zijn ontworpen om nauw samen te werken met mensen. Die samenwerking biedt kansen voor Deense bedrijven, en de verwachting is dat ook het gebruik van cobots zal toenemen. Ze kunnen een grote rol spelen in de automatisering van de Deense productiesector. Om de voordelen van cobots op het gebied van efficiëntie en innovatie te realiseren, moeten de bedrijven echter beter worden in het correct gebruiken van cobots en het benutten van hun potentieel.

Cobots zijn nuttig wanneer productieprocessen efficiënter moeten worden gemaakt. Door de dialoog van het Teknologisk Institut met de bedrijven weet het, dat concrete kennis over de implementatie en het gebruik van cobots een barrière kan zijn voor een toenemend gebruik. In het Cobot Knowledge Lab is een kennisuniversum ontstaan waar individuele productiemedewerkers op eenvoudige wijze de nodige kennis kunnen opdoen. Hiermee kunnen ze cobots optimaal installeren en gebruiken en zo het bedrijfsresultaat verbeteren.

Met het nieuwe digitale handboek, dat in samenwerking met gebruikers uit de industrie is ontwikkeld, stellen de ontwerpers maakbedrijven nu in staat om zelf cobots te installeren en te integreren in de productie. Dat kan de verspreiding van cobots versnellen en tegelijkertijd de productiviteit van een individueel bedrijf aanzienlijk verhogen.

Kwaliteitsborging

Uniforme kwaliteit, voorspelbare levertijd en meer waarde creërend en afwisselend werk. Dit is hoe de elektronicafabrikant Styromatic in Brabrand (bij Aarhus) de winsten door de implementatie van cobots samenvat. Het bedrijf is één van de productiebedrijven die medewerkers een training en testcursus hebben gestuurd in het Cobot Knowledge Lab. Het proces gaf het bedrijf de moed om een stap verder te gaan met cobots –op eigen kracht.

Voor het opzetten, programmeren en draaien van zijn eerste cobot heeft de onderneming hulp gekregen van een leverancier. Maar het volgende cobotproject heeft ze zelf gedaan. Styromatic zit nog in de beginfase met collaboratieve robots, maar vindt dat dit de toekomst is. Het bedrijf heeft al meerdere nieuwe robots aangeschaft die staan te wachten om aan de slag te gaan.

Digitaal handboek

De kennis en ervaring van het Cobot Knowledge Lab is verzameld in een digitaal handboek dat samen met de kennisbank van het project nog meer bedrijven gaat helpen bij het implementeren van cobots. Het digitale cobothandboek heeft de volgende hoofdstukken:

  • Samenwerken of niet? Hoe u de juiste robot voor de taak kiest
  • Basis robotica
  • De fysica van de cobot
  • Hoe programmeer je een cobot?
  • Vijf processen waar een cobot mee kan helpen
  • Hoe maak je een cobot veilig?

Foto: Teknologisk Institut