AI en robots op de luchthaven

Thu Nov 07 2024

11 07

AI en robots op de luchthaven

22/05/2024

Door Ad Spijkers

'Digital Testbed Air Cargo' tilt de luchtvrachtafhandeling naar een hoger niveau


     

Het Fraunhofer Institut vfür Materialfluss und Logistik (IML) in Dortmund heeft de eerste resultaten gepresenteerd van het onderzoeksproject Digital Testbed Air Cargo (DTAC) op Flughafen München. De oplossingen zullen optimaal gebruik maken van het potentieel van digitale technologieën en de toekomst van luchtvracht actief vormgeven. De eerste concrete resultaten van het onderzoeksproject werden samen met de Frankfurt University of Applied Sciences, verzekeringsmaatschappij Kravag en industriële partners op de luchthaven van München (Cargogate, CHI, Sovereign Speed en DB Schenker) gepresenteerd.

Voorbereiding

Robotisering in de logistiek is niet nieuw. Een robothond kan autonoom door het magazijn patrouilleren op zoek naar vrije opslaglocaties. Een autonome transportrobot verplaatst pallets automatisch naar hun opslaglocaties. Een flexibele Segway-achtige robot plaatst pakketten van europallets op een lopende band.

Het onderzoeksproject toonde aan dat de luchtvrachtsector goed is voorbereid zijn op de huidige en toekomstige uitdagingen. De sector moet de kloof zien te overbruggen tussen enerzijds een tekort aan personeel en anderzijds een hoge doorvoersnelheid. Dat kan alleen succesvol zijn als de sector gebruik maken van alle technologische ontwikkelingen die beschikbaar zijn staan voor procesoptimalisatie.

Doel van het project

De samenwerking tussen Fraunhofer IML en Flughafen München is toekomstgericht. Er is sprake van een toenemend volume aan luchtvracht en de uitdagingen op het gebied van personeelswerving. Digitalisering en robotica zullen de vracht- en bagageafhandeling efficiënter te maken en banen op deze gebieden in de nabije toekomst aantrekkelijker maken.

Het DTAC-project loopt tot september 2024 en richt zich op de vraag hoe de efficiëntie en prestaties van de luchtvrachttransportketen kunnen worden geoptimaliseerd. Dit moet worden bereikt door betere netwerken en digitalisering van processen. In München werden verschillende autonome en geautomatiseerde apparaten ingezet om ofwel aantal arbeidsintensieve en repetitieve stappen op relevante overdrachtspunten in het handlingproces volledig over te nemen, ofwel om werknemers te ondersteunen bij fysiek veeleisende werk.

Robotsystemen

Robots die op heel verschillende manieren werkten, kregen een sleutelrol. Zo werd robothond Spot van Boston Dynamics voorzien van een scanner en 4K-camera. De robot patrouilleerde autonoom door het magazijn en identificeerde grote opslagpallets die gereed waren voor opslag en de bijbehorende opslaglocaties. Een autonoom werkende vorkheftruck nam het tussentransport naar het geautomatiseerde hoogbouwmagazijn. De door Fraunhofer IML ontwikkelde omnidirectionele, dynamische robot O3dyn was verantwoordelijk voor het transport van Europallets naar een naburig magazijn.

De evoBOT plaatste pakketten van een europallet op de transportband van een röntgenapparaat en terug op de pallet na het röntgenproces. Dit is een eveneens door Fraunhofer IML ontwikkeld dynamisch stabiel systeem met twee grijparmen. Het is gebaseerd op het principe van een omgekeerde slinger, waarvoor geen extern contragewicht nodig is. De processen werden aangestuurd via de Fraunhofer-besturingssysteemsoftware openTCS, een laagdrempelige tool voor het coördineren van automatisch geleide voertuigen (AGV's).

Toenemende automatisering

Zelfs als niet alle processtappen volledig autonoom waren tijdens de demonstratie die plaatsvond op de luchthaven van München en sommige processen handmatig werden aangestuurd, zijn de onderzoekers van mening dat de mate van automatisering in de luchtvrachtafhandeling snel zal toenemen. Op het gebied van de hardware is de techniek al ver gevorderd. In de toekomst zal kunstmatige intelligentie gebruikers ondersteunen bij het coördineren en controleren van de voertuigen.

Het project zal de nodige tools en algoritmen opleveren waarmee exploitanten de routes van de autonome robots optimaliseren en veilig botsingen vermijden. Uiteindelijk zullen volledig autonome systemen beschikbaar komen die de luchtvrachtindustrie klaar zullen maken voor de toekomst.

Foto: Flughafen München