Lens verandert persoon in lijnfiguur

Wed Oct 16 2024

10 16

Lens verandert persoon in lijnfiguur

18/07/2024

Door Ad Spijkers

Anonimiteit zou onnodig toezicht kunnen verminderen in een tijdperk van slimme apparaten


     

Een nieuwe camera zou kunnen voorkomen dat bedrijven gênante en identificeerbare foto's en video's verzamelen van apparaten zoals slimme thuiscamera's en robotstofzuigers. De PrivacyLens is ontwikkeld door technici van de University of Michigan in Ann Arbor, aan de westrand van Detroit.

Anonimiteit

PrivacyLens gebruikt zowel een standaard videocamera als een warmtegevoelige camera om mensen in beelden te herkennen op basis van hun lichaamstemperatuur. De gelijkenis van de persoon wordt dan volledig vervangen door een lijnfiguur (à la The Saint of La Linea), waarvan de bewegingen overeenkomen met die van de persoon waarvoor hij staat. Dankzij de nauwkeurig geanimeerde lijnfiguur kan een apparaat dat afhankelijk is van de camera blijven functioneren zonder de identiteit van de persoon in het zicht van de camera te onthullen.

Die extra anonimiteit zou kunnen voorkomen dat privémomenten op het internet terechtkomen. Dit komt steeds vaker voor dankzij met camera's uitgeruste apparaten die informatie verzamelen en uploaden. In 2020 verscheen er op een online forum een foto van een persoon op het toilet, die zich niet realiseerde dat zijn robotzuiger de badkamer was binnengereden en alle foto's naar de cloudserver van een startend bedrijf had gestuurd. Van daaruit werden de foto's gedeeld op sociale mediagroepen.

De meeste consumenten denken niet na over wat er gebeurt met de gegevens die worden verzameld door hun favoriete smarthome-apparaten. In de meeste gevallen worden onbewerkte audio, afbeeldingen en video’s vanaf deze apparaten gestreamd naar op de cloud gebaseerde servers van de fabrikant, ongeacht of de gegevens zijn feitelijk nodig voor de eindtoepassing. Een smart apparaat dat persoonlijk identificeerbare informatie verwijdert voordat gevoelige gegevens naar privéservers worden verzonden, leidt tot een veel veiliger product dan wat we nu hebben.

Zorg en privacy

'Ruwe' met de PrivacyLens gemaakte foto's worden nooit op het apparaat of in de cloud opgeslagen, waardoor de toegang tot onbewerkte afbeeldingen wordt geëlimineerd. Met dit niveau van privacybescherming hoopt het technische team patiënten meer op hun gemak te stellen bij het gebruik van camera's om thuis chronische gezondheidsproblemen en fitheid te bewaken.

De huidige camera's kunnen rijke informatie bieden om de gezondheid te bewaken. Ze kunnen helpen bij het volgen van bewegingsgewoonten en andere activiteiten in het dagelijks leven, of om hulp roepen als een oudere persoon valt. Dit vormt een ethisch dilemma voor mensen die baat zouden hebben bij deze technologie. Zonder privacybeperkingen presenteren de onderzoekers een situatie waarin patiënten moeten afwegen hun privacy op te geven in ruil voor goede chronische zorg. Dit apparaat zou waardevolle medische gegevens kunnen leveren terwijl ze de privacy van de patiënt beschermen.

Het vervangen van patiënten door lijnfiguren zorgt ervoor dat ze zich comfortabeler voelen als ze een camera hebben, zelfs in de meest besloten delen van het huis, zo blijkt uit een eerste onderzoek onder vijftien deelnemers. Het team heeft een glijdende privacyschaal in het apparaat ingebouwd waarmee gebruikers kunnen bepalen hoeveel van hun gezichten en lichamen worden afgeschermd.

Het onderzoek doet vermoeden dat mensen zich misschien op hun gemak voelen als ze in de keuken alleen hun gezicht vervagen. Maar in andere delen van het huis zouden ze willen dat hun hele lichaam uit het beeld wordt verwijderd. De onderzoekers willen mensen controle geven over hun privégegevens en wie er toegang toe heeft.

Toepassing

Er is een breed scala aan taken waarbij toezichthouders willen weten wanneer mensen aanwezig zijn en wat ze doen, maar het vastleggen van hun identiteit helpt niet bij het uitvoeren van de taak. Het apparaat zou patiënten niet alleen meer op hun gemak kunnen stellen bij chronische bewaking van hun gezondheid. Het zou ook kunnen helpen de privacy in openbare ruimtes te beschermen. Voertuigfabrikanten zouden PrivacyLens kunnen gebruiken om te voorkomen dat hun autonome voertuigen worden gebruikt als surveillance-drones. Bedrijven die camera's gebruiken om buitenshuis gegevens te verzamelen, kunnen het apparaat nuttig vinden om te voldoen aan de privacywetgeving.

De wetenschappelijke publicatie vindt u hier.

Foto: Brenda Ahearn, Michigan Engineering