Vijf studenten op de campus Gütersloh van de Fachhochschule Bielefeld hebben de Eye-Car verkenningsrobot gebouwd.
Patrouilles van enkele kilometers door grote, afgelegen fabrieken zijn wellicht binnenkort niet meer nodig als ze worden uitgevoerd door verkenningsrobots. De mensen die tot nu toe deze monotone taken uitvoeren, kunnen zich straks concentreren op hun essentiële taken: het daadwerkelijk bewaken en onderhouden van systemen of het beoordelen van storingsmeldingen.
Vijf studenten in Gütersloh vroegen zich af hoe zo'n robot eruit zou kunnen zien. In een praktisch projectwerk kregen ze de mogelijkheid om hun ideeën voor een dergelijk systeem te implementeren. Ze wilden iets bouwen waar elke buitenstaander zich mee kan identificeren. Het voertuig moest unieke verkoopargumenten hebben om op te vallen.
Zo maken de speciale wielen het mogelijk om zonder mechanische besturing in alle richtingen te rijden. Daarnaast moest het autonome navigatie en speciale sensoren hebben. Ook moest het niet te zwaar zijn, zodat het kan worden vervoerd en een basis vormen voor verdere uitbreidingsmogelijkheden.
Een toepassing die de studenten tijdens de ontwikkeling in gedachten hadden, is de automatisering van gestandaardiseerde onderhoudsrondes. Deze kunnen worden overgenomen door robots die autonoom langs een gedefinieerde route kunnen bewegen en controles kunnen uitvoeren met een hoge resolutie camera. Het prototype van de robot is uitgerust met zo'n camera en met een miniatuurcomputer voor beeldverwerking. Het systeem kan beeldmarkeringen op de route herkennen en zelfstandig benaderen.
Het voertuig is Eye-Car gedoopt, waarbij 'Eye' niet alleen staat voor 'oog' maar ook een acroniem is voor 'Explore your environment'. Het doel is nadrukkelijk niet bedoeld om banen te schrappen. Door inzet van de robot plaats kan personeel zich concentreren op het bewaken en onderhouden van systemen. Medewerkers zijn nog steeds essentieel voor het voortbestaan en het succes van een bedrijf.
De studenten zien ook een toepassingsgebied in gevaarlijk, moeilijk terrein, bijvoorbeeld in gebouwen die dreigen in te storten. De studenten kunnen zich al enkele uitbreidingen voorstellen, bijvoorbeeld sensortechnologie voor het detecteren van gassen, robotarmen voor interactie met de omgeving of de assemblage van speciaal gereedschap.
Als het gaat om camera's en radiografische transmissie gaat, rijst de kwestie van gegevensbescherming. De studenten hebben ook dit aspect meegenomen. Het voertuig is bedoeld voor gebruik op privéterrein of met toestemming van de eigenaar. Bij gebruik in de openbare ruimte dienen de gebruikelijke regels voor het maken van foto's in acht te worden genomen. Op dit moment is er nog geen ingebouwde optie voor het opnemen van beelden. Door het gebruik van radiofrequenties in de licentievrije ISM- en SRD-banden is gebruik in heel Europa zonder problemen mogelijk.
Foto: Sven Reifschläger, Fachhochschule Bielefeld