Amerikaanse wetenschappers onderzoeken of door AI aangestuurde robothuisdieren mensen kunnen verleiden dingen te kopen.
Niet iedereen mag een hond meenemen naar zijn werk. Maar universitair hoofddocent Mark Yi-Cheon Yim van de University of Massachusetts Lowell (50 km ten noordwesten van Boston) heeft een schattige pup op zijn bureau. Als Yim de bovenkant van de kop van de hond aait, gaan zijn oren omhoog, kwispelt zijn staart en gromt hij van genot. Wanneer Yim onder zijn kin krabt, lijkt de hond te glimlachen terwijl zijn hoofd zwaait van waardering. Maar de hond is een Sony Aibo, een door kunstmatige intelligentie aangedreven robot van 24 mensenjaren (168 hondenjaren).
De Aibo een fascinerend, hoogwaardig speelgoed. Maar Yim en zijn team zijn er meer in geïnteresseerd voor onderzoeksdoeleinden. Concreet willen ze weten of AI-aangestuurde robots zoals de Aibo mensen kunnen verleiden dingen te kopen. Als een persoon een connectie ontwikkelt met een robothuisdie, en die robot begint een tandpastamerk of een nieuwe film aan te bevelen, zal de persoon dan overtuigd worden?
Sinds de opkomst van kunstmatige intelligentie hebben robots het vermogen ontwikkeld om met mensen te praten en meer kennis te tonen. Naarmate mensen de neiging hebben om ze meer te vertrouwen, hebben mensen de neiging om meer te volgen wat de robots zeggen. De wetenschappers, met ook deelname van de University of Minnesota Duluth (250 km van Minneapolis), onderzoeken hoe de bewegingen van een robot een sterkere band met een persoon kunnen creëren, wat op zijn beurt een middel tot overreding kan worden.
De onderzoeken hebben aangetoond dat bijna de helft van de mensen die spraakgestuurde apparaten zoals Google Dot of Amazon Alexa gebruiken, bereid is naar advertenties te luisteren. Ze gaan ervan uit dat de informatie van hun spreker nuttig kan zijn voor hun aankoop. Naarmate de apparaten meer nuttige functies krijgen, zoals het bedienen van de verlichting in huis, hebben mensen de neiging ze meer te vertrouwen.
De eerste stap van hun onderzoekswerk was een conceptuele test, online uitgevoerd, om te bevestigen dat een bewegende robot een sterker gevoel van vitaliteit creëert dan een levenloze robot, zoals de Dot of Alexa. Met een Google Dot zien mensen geen beweging, dus ze nemen geen niveau van vitaliteit waar. Maar als het je volgt en op je stem reageert, is dat heel anders.
De volgende stap van het project, dat het team op de campus wil uitvoeren, is kijken of een waargenomen gevoel van vitaliteit leidt tot een sterkere relatie. Dit zou het 'werkelijke bewijs' zijn dat mensen iets zullen kopen via sociale robots. Dit kan een nieuw verkoopkanaal worden voor bedrijven. Alexa kan in een robot worden ingebouwd en je vertellen wat voor soort zeep je moet kopen.
Dankzij de vooruitgang op het gebied van machine learning en AI leren robots zoals de Aibo hoe mensen met hen omgaan. Terwijl traditionele speelgoedrobots hetzelfde, voorspelbare gedrag vertonen, is de aantrekkingskracht van Aibo deels dat hij zich onvoorspelbaar kan leren gedragen, net als een echt dier. Dat zou de taak van een marketeer kunnen zijn: nieuwe gebaren en onvoorspelbare reacties ontwikkelen.
Mensen die een Aibo hebben, kunnen accessoires zoals sjaals en beenwarmers voor hen kopen. Ze kunnen ook 'digitaal voedsel' voor ze kopen, waarmee ze hun Aibo uit een echte hondenkom kunnen zien eten met behulp van augmented reality technologie op hun smartphone. Als mensen echt van hun 'huisdier' houden, willen ze waarschijnlijk iets voor de robot kopen, concluderen de onderzoekers. Ze hoeven in ieder geval hun uitwerpselen niet op te ruimen, alleen maar hun batterijen op te laden.
Foto: screenshot video Sony Electronics