Cobots, AGV en AMR brengen afwisseling in het dagelijkse werk. Exposanten op Automatica laten zien hoe dat werkt.
Saai, bezweet of vermoeiend werk behoren tot het verleden. De werkwereld van morgen ziet er anders uit: spannend, simpel en gemakkelijk. Tenminste, dat wil de robotwereld doen geloven. Cobots, automatisch geleide voertuigen (AGV's) en autonome mobiele robots brengen afwisseling in het dagelijkse werk. In samenwerking met de robot wordt voorheen onpopulair, inspannend werk felbegeerde, gemakkelijk uit te voeren activiteiten. Op Automatica (27 tot en met 30 juni 2023 in München) is te zien hoe dat werkt.
Volgens het Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB) in Neurenberg waren er in Duitsland in het vierde kwartaal van 2022 bijna twee miljoen vacatures, een stijging van 8,8 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Volgens een studie van Prognos (met hoofdzetel in Basel) zou er in 2025 een tekort kunnen zijn van 2,9 miljoen arbeidskrachten.
Het tekort aan geschoold personeel is een rem op de groei, en meer nog een bedreiging voor het bruto nationaal product. De uitdaging is wie dringend het noodzakelijke werk van bijna drie miljoen mensen op zich kan en wil nemen? Hier komen robots om de hoek kijken – niet op elke werkplek, maar op veel. Want simpele, eentonige taken zijn in hoge lonen landen al grotendeels geautomatiseerd. Dit geldt met name voor de industrie; op andere gebieden zoals logistiek en zorg is nog veel automatiseringspotentieel.
Tot nu toe werden cobots vooral ingezet met lagere lasten, maar er zijn tekenen van een kentering. De nieuwe machines van Universal Robots en Fanuc zijn voorbeelden van ontwikkelingen naar aanzienlijk hogere payloads. Bij Universal Robots is bijvoorbeeld de nieuwe UR20 met een draagvermogen van 20 kg de eerste robot in een nieuwe, aanzienlijk krachtigere generatie industriële cobots.
Fanuc gaat nog een stap verder met een 30 kg versie. Deze cobot is niet alleen geschikt voor collaboratief gebruik, maar kan ook worden ingezet in een industriële omgeving, bijvoorbeeld bij de voedselproductie.
Maar cobots en robots betreden meer terreinen. Ten eerste omdat ze steeds flexibeler en gemakkelijker te bedienen zijn, en ten tweede omdat er bijna overal een tekort is aan geschoolde arbeidskrachten. De exposanten op Automatica kijken daarom veel verder dan industriële toepassingen. Ze zullen robots een rol zien spelen in nieuwe sectoren zoals horeca en gezondheidszorg, met name in laboratoria en apotheken. ABB heeft daar al voorbeelden van.
Robots zijn al ingeburgerd voor sorteren, picken en palletiseren. Nu kunnen ze deze taken met meer flexibiliteit uitvoeren, geholpen door AI en beeldverwerking. Experts verwachten dat automatisering van handmatige werkprocessen door een combinatie van nieuwe technologieën in de toekomst het verschil gaat maken in de concurrentiepositie van logistieke dienstverleners. Partijen die de efficiëntie van de processen kunnen maximaliseren en korte cyclustijden kunnen bieden dankzij flexibele geautomatiseerde systemen zullen een voordeel hebben. Maar mobiele robots transporteren niet alleen componenten door de smart factory, maar assisteren ook als servicerobots in ziekenhuizen of verpleeghuizen.
Steeds krachtigere AGV's en AMR's spelen hierbij een sleutelrol. Automatica laat zien hoe de nieuwste generaties zelfrijdende transportsystemen eruit zien en wat ze kunnen. Het gebruik maakt de overgang mogelijk van rigide gekoppelde processen naar flexibele intralogistiek en productiestructuren.
Foto: Automatica