Een aantal vooraanstaande Deense partijen slaat de handen ineen om een nieuw fonds te starten, dat generaties sterke robot-startups zal creëren.
Robotondernemers hebben betere hulp nodig om ideeën om te zetten in zaken, wil Denemarken koploper blijven op het gebied van automatisering. Betere toegang tot kapitaal, unieke branchekennis en een sterke incubatieomgeving zijn enkele van de dingen waartoe het nieuwe ondernemersfonds – het Odense Robotics StartUp Fund – generaties robot- en drone-ondernemers betere toegang zal geven. Het fonds werd vorige week opgericht. Odense Robotics en het Teknologisk Institut zijn partner van het nieuwe fonds.
De oprichters zijn sleutelfiguren van de grootste robotsuccessen van Denemarken, invloedrijke investeerders en toonaangevende stichtingen achter enkele van de grootste industriële bedrijven van het land. Sommige oprichters hebben geholpen Denemarken op de wereldkaart te zetten als een robotnatie en voor hen gaat het om het realiseren van het potentieel van de robotindustrie. Door kapitaal uit hun succesvolle carrière aan het nieuwe fonds te schenken, kunnen de oprichters bijdragen aan ambitieuze robot-startups die een beter kader hebben om hun ondernemersdromen nog vele jaren waar te maken.
De deelnemende personen, bedrijven en stichtingen doneren aan het Odense Robotics StartUp Fund om bij te dragen aan de verdere groei van de robotomgeving in Odense en Denemarken. Het gaat erom dat robotondernemers toegang krijgen tot vreemd vermogen, professionele ondersteuning en goede voorzieningen. Door hun krachten te bundelen met andere sterke krachten hopen de donateurs een verschil te kunnen maken voor toekomstige generaties robot-startups. De robotomgeving heeft hen veel gegeven, dus er is alle reden om iets terug te doen.
Tot de oprichterskring behoren ook Universal Robots en C.C.N. Holding, onder andere bekend als mede-eigenaar van Micro Matic. Ook een aantal vooraanstaande Deense stichtingen en de Novo Nordisk Foundation doneren het Odense Robotics StartUp Fund.
Het fondsvermogen van 18,4 miljoen Deense kronen (2,47 miljoen euro) wordt de komende zes jaar rechtstreeks geïnvesteerd in ten minste dertig startups. Het heeft de vorm van een lening die startups in de loop van de tijd terugbetalen. Startups die worden overgenomen, moeten een extra bijdrage leveren aan het fonds. Het moet allemaal rendement opleveren, waarmee het fonds nieuwe startups ondersteunt. Zo moet het fonds jarenlang een continue stroom van startups creëren. Een nieuw en lange termijn model dat nog niet eerder in Denemarken is gezien.
Startups uit Denemarken en het buitenland krijgen toegang tot een internationaal erkende incubatieomgeving bij het Teknologisk Institut in Odense. Hier kunnen ze terecht voor sparring en faciliteiten voor het ontwikkelen van hun product en bedrijf. Daarnaast krijgen ze sparring van de oprichters van de stichting, die vanuit hun diepe inzicht in de branche als mentor fungeren.
Het Odense Robotics StartUp Fund gaat nu starten met het screenen van startups uit Denemarken en het buitenland.
Foto: Digital Hub Denemarken