Tweede inspectieroboot voor Van Oord

Fri Nov 22 2024

11 22

Tweede inspectieroboot voor Van Oord

19/05/2021

Door Ad Spijkers

Demcon Unmanned Systems heeft een tweede order van Van Oord ontvangen voor een robuust, compact en autonoom inspectieplatform. Een roboot, als het ware.


     

Door ruimte- of milieubeperkingen zijn bemande schepen (peilboten) niet overal inzetbaar, zoals in bouwkuipen, drinkwaterbassins en natuurgebieden. Demcon Unmanned Systems in Delft ontwikkelt daarvoor robuuste, onbemande en autonoom varende inspectieplatformen. De volledig elektrisch aangedreven vaartuigen passen in de trend van verduurzaming van operaties en digitalisering van processen.

De kleine autonome vaartuigen maken het mogelijk om activiteiten op afstand, economisch, geautomatiseerd en gedigitaliseerd uit te voeren. Demcon Unmanned Systems hanteert daarvoor een gestandaardiseerde systeemarchitectuur en ontwikkelt algoritmes en software voor de autonome besturing en real-time, on-board sensorfusie en dataverwerking.

De besturing van het platform is precies, mede dankzij navigatietechnologie en het positioneringssysteem. Het modulaire platform is volledig aan te passen naar de integratie-eisen of systeemwensen van de gebruiker, voor uiteenlopende toepassingen en omgevingen.

Milieu- en natuurvriendelijker

Voor maritieme aannemer Van Oord bouwde het bedrijf in Delft een nieuw robuust en compact, elektrisch aangedreven onbemand inspectieplatform. Het slechts 2,5 m lange vaartuig is het alternatief voor bemande kleine peilboten van circa 8 m.

Het DUS V2500 gedoopte platform is breed inzetbaar. Het is klein en licht, heeft minder diepgang en is voorzien van autonome navigatietechnologieën. Het systeem heeft volledige controle over de bewegingen op het water, waardoor er met hoge nauwkeurigheid kan worden gemanoeuvreerd, ook op lage snelheden.

Het beperkte aantal bewegende onderdelen (geen roer, geen draaiende thusters voor het sturen) maakt het een onderhoudsarm systeem. Het elektrische aandrijfsysteem opereert zonder vloeistof, is emissievrij en geluidsarm. Dankzij de gecertificeerde rompcoating is het een milieuvriendelijk vaartuig met minimale impact op flora en fauna boven en onder de waterspiegel.

Bredere toepassing

Van Oord is geïnteresseerd in bredere toepassing van het platformen en autonome navigatie-oplossingen, bijvoorbeeld om een kapitein beter zicht rond zijn schip te geven. Het tweede platform is niet alleen bedoeld voor binnenwateren maar ook voor near shore operatie. Daarom is de romp iets aangepast voor een betere ligging in de golven en krijgt de systeemarchitectuur extra redundanties. Ook de kleine automatische lier die sensoren onder water laat zakken, is geoptimaliseerd voor een betere en nauwkeurige werking op grotere diepte.

Omdat de architectuur van de vaartuigen modulair is opgebouwd, kan Demcon eenvoudig grotere of kleinere uitvoeringen bouwen of andere toepassingen realiseren. Het bedrijf hoeft alleen de geometrie van de romp en de componenten te schalen en de applicatie-specifieke sensoriek en software te integreren. Het bedrijf is in gesprek met partijen voor de inzetbaarheid van de systemen bij onder meer de aanleg en beheer van offshore windparken.