Modulaire flexibele transportsystemen

Wed Jan 22 2025

01 22

Modulaire flexibele transportsystemen

15/07/2020

Door Ad Spijkers

Ingenieurs van het IPH in Hannover ontwikkelen een planningstool om bedrijven te helpen de lay-out van hun transportbandsysteem te optimaliseren.


     

Of het nu in het magazijn van een postorderbedrijf is, in de bottelarij van een drankenproducent of in het distributiecentrum van een pakketdienstverlener: transportsystemen brengen pakketten van A naar B die anders door mensen vervoerd zouden moeten worden. Transportsystemen zijn echter meestal star en kunnen slechts objecten in één richting vervoeren.

Flexibele transportsystemen bestaan uit modules, dat wil zeggen veel vergelijkbare componenten met wielen of rollen die flexibel en onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Deze modules kunnen in elke maatmatrix worden gerangschikt. Modulaire transportsystemen zijn veelzijdiger maar ook duurder.

Modulaire transportsystemen

Modulaire transportsystemen zijn zo gebouwd dat ze theoretisch objecten in elke richting kunnen transporteren. Ze kunnen pakketten met elkaar verwisselen of kort parkeren terwijl andere objecten verder gaan. Dit zou onmogelijk zijn met een stijve assemblagelijn.

Modulaire transportsystemen zijn een vrij nieuwe ontwikkeling en zijn nog niet ingeburgerd in de industrie. Daarom onderzoekt het Institut für Integrierte Produktion Hannover een aantal vragen in het nieuwe onderzoeksproject OptiLay:

  • Is het de moeite waard om modulaire transportsystemen in de praktijk te gebruiken? De flexibele modules zijn immers duurder dan starre assemblagelijnen.
  • Hoeveel modules zijn nodig om alle transporttaken te voltooien?
  • En hoe kunnen de transportmatrices optimaal worden geïntegreerd in een systeem van conventionele assemblagelijnen?

Celluveyor

De start-up Cellumation, voortgekomen uit het Bremer Institut für Produktion und Logistik (BIBA) neemt deel aan de begeleidingscommissie van het onderzoeksproject. Dit bedrijf heeft de Celluveyor gelanceerd, het eerste modulaire transportsysteem van Duitsland.

In het OptiLay-project ontwikkelen de IPH-ingenieurs een planningstool die bedrijven kunnen gebruiken om de lay-out van een transportbandsysteem te plannen en deze automatisch te evalueren en te optimaliseren. Het zou voor een bedrijf hiermee mogelijk moeten zijn om verschillende lay-outs van transportsystemen te vergelijken na een korte training, heel eenvoudig op de computer.

Het doel is om met de huidige stand van zaken in het bedrijf te berekenen of de aanschaf van een modulair transportsysteem op lange termijn de moeite waard is en hoe het systeem eruit zou kunnen zien. Dit is met name interessant voor kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) die nadenken over het optimaliseren van productie en logistiek.

Bedrijven kunnen nog steeds deelnemen aan het project. De partner zijn onder meer op zoek naar productiebedrijven in het midden- en kleinbedrijf en logistieke dienstverleners. U kunt contact opnemen met projectmanager Paul Aurich.