Hond als inspiratie voor sociale robot

Fri Nov 22 2024

11 22

Hond als inspiratie voor sociale robot

04/10/2022

Door Ad Spijkers

Eigenaren identificeren zeven gedragingen die zij rapporteren als belangrijk voor de band met hun hond. Dit is interessant voor ontwikkelaars van sociale robots.


     

Robots met sociaal gedrag worden gezien als een potentiële oplossing om de eenzaamheid van mensen en de uitdagingen van het ouder worden te verlichten. Gezien de moeilijkheid om robots te maken die zich gedragen als mensen, onderzoeken wetenschappers de mogelijkheid om op honden geïnspireerde robots te ontwikkelen die een soortgelijke band kunnen vormen met mensen. Deze onderneming vereist echter een dieper inzicht in specifieke gedragingen van honden die de band tussen mens en hond vergemakkelijken.

Zeven gedragingen

Een nieuwe studie aan de University of Glasgow belicht specifieke hondengedragingen die hondeneigenaren belangrijk vinden voor de band met hun huisdieren. Om meer inzicht te krijgen in de band tussen mens en hond voerden de wetenschappers een onderzoek uit onder 153 hondenbezitters. Zij stelden de deelnemers open vragen over welk hondengedrag zij bijzonder belangrijk vonden bij het tot stand brengen en onderhouden van de band met hun hond.

Eigenaren beschreven een breed scala aan belangrijke gedragingen, zoals de eigenaar een poot geven of omkijken naar de eigenaar tijdens wandelingen. Dat wekt de indruk dat de hond beschermend is of de eigenaar in de gaten houdt. Bij het analyseren van de antwoorden identificeerden de onderzoekers zeven kerncategorieën van gedragingen die eigenaren belangrijk vonden: afstemming, communicatie, consistentie en voorspelbaarheid, fysieke genegenheid, positiviteit en enthousiasme, nabijheid en gedeelde activiteiten.

De onderzoekers suggereren dat het opnemen van dit soort gedragingen in robotsystemen kan helpen bij de ontwikkeling van robots die mensen dezelfde voldoening en geestelijke gezondheidsvoordelen bieden als een band met een hond als huisdier. De volgende stap, zeggen ze, is het uitvoeren van experimenten waarbij mensen interageren met robothonden die zijn geprogrammeerd om zich te gedragen als echte honden.

Kwalitatieve benadering

Ondertussen zou ander onderzoek de band tussen hond en mens verder kunnen onderzoeken, bijvoorbeeld door variaties in voorkeuren voor hondengedrag te onderzoeken bij mensen met verschillende achtergronden en demografische kenmerken.

Door een kwalitatieve benadering te gebruiken konden de onderzoekers een diepgaand en genuanceerd inzicht krijgen in de dingen die mensen zo vertederend vinden aan onze hondse metgezellen. Hoewel het niet eenvoudig zal zijn om de meeste van deze gedragingen te modelleren op robots, biedt dit werk nieuwe inzichten voor degenen die werken aan de ontwikkeling van huisdierachtige technologieën.

De wetenschappelijke publicatie vindt u hier.

Foto: PxHere