Zwitserse onderzoekers hebben een autonome graafmachine geleerd om muren te bouwen uit betonnen brokstukken of sloopmateriaal.
Droge stenen muren bouwen vergt veel handwerk, vandaar dat de toepassingen ervan tot nu toe beperkt zijn gebleven. Onderzoekers van de Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich (ETH) hebben een methode ontwikkeld om met behulp van een autonome graafmachine een 6 m hoge en 65 m lange droge stenen muur te bouwen. Deze stenen besparen hulpbronnen omdat ze gebruik maken van lokaal beschikbare materialen zoals betonnen brokstukken die weinig grijze energie kosten. Het project is onderdeel van het National Center of Competence in Research in Digital Fabrication (NCCR dfab).
De muur maakt deel uit van een digitaal gepland en autonoom gemodelleerd park. Dankzij sensoren maakt de graafmachine een 3D-kaart van de bouwplaats en herkent bestaande bouwstenen voor de muur. Hij pakt het en scant ze ter plekke, waarbij hij ook het geschatte gewicht en het zwaartepunt registreert. Een algoritme bepaalt vervolgens voor elke steen de beste positie waar de graafmachine deze moet plaatsen. De graafmachine scant en plaatst per handeling twintig tot dertig stenen, ongeveer evenveel als per lading wordt afgeleverd.
De wetenschappelijke publicatie vindt u hier.
Foto: ETH Zürich / Marc Schneider