Robots moeten oude munitie opruimen

Thu Nov 21 2024

11 21

Robots moeten oude munitie opruimen

15/11/2024

Door Ad Spijkers

Het MminE-SwEEPER samenwerkingsproject heeft tot doel het probleem op Europees niveau aan te pakken.


     

Er is geen Europese zee die geen grote hoeveelheden verontreinigde munitie bevat. De erfenis van oorlogen brengt niet alleen de visserij, de scheepvaart en andere toepassingen in gevaar. De oude munitie vormt ook een toenemende bedreiging voor het mariene ecosysteem en de menselijke gezondheid. Metalen granaten roesten na verloop van tijd, explosieven liggen open op de zeebodem en lekken toxines in het milieu. Herstel is echter complex en kan op zichzelf een potentieel risico voor het mariene milieu vormen.

Gevaar

Onder leiding van het Geomar Helmholtz-Zentrum für Ozeanforschung Kiel gaat het EU-project MMinE-SwEEPER van start. Twintig internationale partners zullen in het project samenwerken om innovatieve en veilige strategieën te ontwikkelen voor het bergen van oude munitie uit de zee. De komende drieënhalf jaar wil de projectgroep oplossingen ontwikkelen voor dit urgente milieuprobleem in de Europese wateren.

Met MminE-SwEEPER start een groot project dat tot doel heeft dit probleem gezamenlijk op Europees niveau aan te pakken. Het moet leiden tot wetenschappelijk onderbouwde technische oplossingen om het terugwinnen van munitie in Europese wateren te ontwikkelen en te testen. Met het project willen de samenwerkende partijen dichter bij een Europese oplossing komen, kennis uitwisselen, technologieën verder ontwikkelen en vooral de communicatie tussen EU-landen over dit onderwerp bevorderen.

Deze week kwamen de internationale projectpartners in Kiel bijeen om de eerste stappen van het ambitieuze project te initiëren. Ze willen een systematische aanpak ontwikkelen voor de exploratie, beoordeling en berging van oude munitielocaties. Dit moet de risico's voor mens en milieu minimaliseren en de biologische diversiteit en mensen beschermen. De resultaten van MMinE-SwEEPER zijn niet alleen bedoeld om de wetenschappelijke basis te creëren voor duurzaam munitieherstel, maar ook om te dienen als sjabloon voor EU-brede normen en richtlijnen.

Doelstellingen

Belangrijkste doelstellingen van het MMinE-SwEEPER-project:

  • Kennis en managementbenaderingen samenbrengen. Het project verzamelt bestaande kennis en ervaringen uit verschillende landen en internationale projecten. Het betrekt relevante partijen uit overheid, bedrijven en het maatschappelijk middenveld om oplossingen te ontwikkelen voor het opruimen van munitie.
  • Technologische vooruitgang bevorderen. De nadruk ligt op de verdere ontwikkeling van robotica, 3D-beeldvorming en door AI aangestuurde analysehulpmiddelen voor de detectie en classificatie van munitie. Er worden onder meer autonome onderwatervoertuigen (AUV’s) ontwikkeld die zijn uitgerust met intelligente algoritmen om munitieobjecten te identificeren.
  • Testen en valideren onder reële omstandigheden: Nieuwe technologieën en methoden worden getest op kunstmatige testlocaties en echte stortplaatsen in Europa.
  • Capaciteitsopbouw en versterking van de samenwerking. Het project bevordert de kennisuitwisseling tussen Europese landen en verschillende belanghebbenden door de organisatie van trainingen, webinars en workshops. Het doel is om een permanente gemeenschap van deskundigen te creëren en de samenwerking tussen de publieke en private sector te intensiveren.
  • Bevordering van Europese samenwerking: Het project bevordert de samenwerking in Europa door nieuwe technologieën voor de verwijdering van munitie te introduceren en beleidsmakers te adviseren bij het ontwikkelen van oplossingen.

Foto: AUV Team, Geomar