Op de Hannover Messe presenteerde Kuka de eerste blik op zijn nieuwe besturingssysteem, dat het robotgebruik aanzienlijk moet vereenvoudigen.
Het nieuwe besturingssysteem, iiQKA.OS gedoopt, zal de basis vormen van een volledig ecosysteem, iiQKA. Het biedt toegang tot een krachtige selectie van componenten, programma's, apps, diensten en apparatuur die eenvoudig te installeren, te bedienen en te gebruiken zijn om het systeem te verbeteren. Het ecosysteem is gebaseerd op het nieuwe iiQKA.OS operating systeem.
Kuka wil robotgebaseerde automatisering voor iedereen beschikbaar maken als onderdeel van haar 'Mission 2030'. Het nieuwe besturingssysteem iiQKA.OS is gebaseerd op een moderne en modulaire software-architectuur met gebruiksvriendelijkheid en intuïtieve, gebruiksvriendelijke functies. Deze zijn ingebouwd in het hele gebruikerstraject en moet een snelle introductie tot robotica bieden voor beginners en een aanzienlijke verbetering van de automatisering voor ervaren gebruikers.
De LBR iisy cobot zal als eerste exclusief draaien op het nieuwe besturingssysteem dat ondersteund wordt door het iiQKA Ecosysteem. Dit gebeurt in combinatie met de KR C5 micro robotcontroller en het nieuwe SmartPad pro operator device. Het doel van Kuka is niet alleen om robotica toegankelijker te maken voor nieuwkomers, maar ook om haar bestaande klantenbestand verder te ontwikkelen. Het bedrijf wil de komende jaren elk product uitrusten met het nieuwe iiQKA.OS en iiQKA Ecosystem. Het is een lange termijn ontwikkelingsproject waarin nu de eerste stappen zijn gezet.
De architectuur van het nieuwe OS is gebouwd op een Linux kernel en is ontworpen voor snelle ontwikkeling en maximale gebruiksvriendelijkheid. iiQKA.OS zal snel updates en upgrades leveren, zodat er mettertijd meer functies zullen worden toegevoegd. Het nieuwe operating systemen zal ook de bestaande Kuka Robot Language (KRL) ondersteunen. Hierdoor zullen bestaande klanten met kennis van de Kuka.SystemSoftware de komende jaren kunnen migreren naar iiQKA.OS en workflows en codes kunnen blijven gebruiken.
Beginnend met geselecteerde partners moet het iiQKA ecosysteem uitgroeien tot een open netwerk van partners en ontwikkelaars die hardware en software leveren. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om een selectie grijpers of andere end-of-arm-tooling, camerasystemen voor visuele herkenning, veiligheidssensortechnologie of applicatiespecifieke programma's. De eerste iiQKA Ecosystem Keystone Partners zijn Schunk, Sick en Roboception.
Door open en gestandaardiseerde interfaces kunnen partners en ontwikkelaars hardware- en software-uitbreidingen op een eenvoudige manier aan bieden, gebruikmakend van de kracht van het iiQKA.OS platform. Eindklanten en integratoren kunnen hierdoor snel en eenvoudig de juiste combinatie voor hun specifieke toepassing van Kuka producten en add-ons van derden vinden. Het ecosysteem zal de komende jaren functionaliteiten en diensten aanbieden die het Kuka portfolio flexibeler en krachtiger maken, in staat om zich aan te passen en zo snel op te schalen als de markt daar om vraagt.
Foto: Kuka